Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Избегнали сблъсък между две композиции на същата линия преди дерайлирането на влака София - Варна
Автор: ИА Фокус 20:18 / 24.07.2024Коментари (0)1821
©
Пореден инцидент в БДЖ. Бързият влак от София за Варна дерайлира в района на Своге късно снощи. При инцидента няма пострадали, а хората пристигнаха във Варна с 3 часа закъснение, информират от БНТ. 

Във влака са пътували 237 пътници. Никой от тях не е пострадал, но доста от хората са се притеснили от инцидента. При навлизане в гара Своге втората талига на първия вагон излиза от релсите. Поради ниската скорост влакът е успял да спре бързо. Което е и спомогнало за избягването на по-сериозен инцидент.

Оказва се, че 6 часа преди нощния влак да дерайлира между Реброво и Своге се е наложило да бъде спряно напрежението в контактната мрежа, а причината затова се е оказало, че бързите влакове от София за Видин и от Варна за София се движат един срещу друг и може да се ударят челно. Само бързата реакция на служителите на железниците са спомогнали да бъде избягнат сериозен инцидент.

5 минути след полунощ пътниците на бързия влак от София за Варна са стреснати от нетипичен шум и вибрация малко преди гара Своге.

"Както се движеше влака изведнъж се раздруса много силно и влака спря след известно време и мислехме, че ще се обърне", сподели пътник.

Оказва се втората талига на първия вагон е излязла от релсите.

"Тези, които бяхме по-наблизо се поизплашиха, голяма част от тях, малките дечица, които го усетиха - също", каза друг пътник.

Пътниците са изведени от композицията.

"За нас беше - да кажем - приключение, но за възрастните хора това беше доста стресиращо".

"И така приключение - пътувахме 12 часа, нищо ново с БДЖ. Вече се чувствам мръсна и отивам да се пера вкъщи".

"При влизане на бързия влак 2627 от София за Варна, на стрелка номер 10 при гара Своге дерайлира втората талига на първия вагон. Причините към настоящия момент се разследват. За пътниците организирахме по най-бързия възможен начин електромотрисен влак от Своге до Мездра. Прекачихме ги. От гара Мездра осигурихме нов състав от вагони, с който да закараме нашите клиенти до гара Варна", обясни Анатолий Атанасов - директор "Оперативна дейност" в БДЖ.

За пътниците са раздали вафли и вода.

От железниците отказаха да коментират причините за инцидента.

"Към този момент тече разследване, причините се разследват, но железният път е нов", заяви Анатолий Атанасов.

Пред БНТ железничари разказаха, че при ремонта на гара Своге, втори перон е скъсен, което е видно и от документацията на ремонта. Така по-дългите композиции се пренасочват към перони 1 и 3, за да могат да се събират на гарата. За отклонението от основната линия се ползва стрелка номер 10, където е станало и дерайлирането. Видно от документите за ремонта, тя води към коловоз, който не е предназначен за основен, а е маневрен.

6 часа преди влака за Варна да дерайлира на гара Своге, на същото място е избегнат друг, много по-сериозен инцидент. Светла Гогова пътувала в композиция за София, когато малко след Своге влакът спрял.

"Малко преди Реброво, не мога да кажа точно къде, спряхме просто в нищото и седяхме така може би 10-15 минути, когато кондукторката мина и ни каза, че влакът ще тръгне на обратно и да не се притесняваме", обясни Светла Гогова, свидетел.

Останала учудена, защо се налага влак да върви на заден.

"Всъщност се е предотвратил челен сблъсък между двата бързи влака - този от Варна за София и от София за Плевен. Наистина искам да благодаря на машинистите, които успяха да излязат от тази ситуация и нямаше поражения и жертви", каза още Светла Гогова.

От железниците заявиха, че заради ремонт на гара Реброво липсва възможност за разминаване на влакове в гарата, тъй като движението се осъществява само по един коловоз.

При грешна манипулация на ръководител движение в гара Своге, е разрешил бързия влак от Варна за София да замине за гара Реброво, където единственият коловоз е бил вече зает от бърз влак от София за Видин. Грешката е установена много бързо и влакът се е върнал в гара Своге. Не е имало никаква опасност за пътниците и персонала. По случая е започнала проверка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: