Изчезва разливната ивица между водата и растителността на Шабленското и Дуранкулашкото езеро

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:50 / 22.01.2009
1045
Обрастването на водоеми с тръстика и негативните последствия от това изпитват Дуранкулашкото и Шабленското езеро. Това съобщи Стоян Нонев, уредник в отдел „Природа" в Регионалния исторически музей в Добрич. Почти от десет години на територията на двата водоема тръстиката не се коси, което е причина за обрастване на водоемите и изчезване на разливната ивица между водата и растителността. Тази област е от огромно значение за поддържане прираста на рибите, защото там те изхвърлят хайвера си. От друга страна разливната ивица е жизнено важна за газещите птици, като щъркели, чапли и ибис. Там те намират храна, коментира Стоян Нонев. В развитите европейски държави се използва механизирано подводно косене на тръстика. Такива машини не се произвеждат в България, но те са необходими, каза Галя Камбурова, еколог в община Шабла. Тя посочи, че закупуването им отвън е изключително скъпо, но е наложително. Община Шабла е в процес на кандидатстване пред Министерството на околната среда и водите за финансиране по Оперативна програма „Околна среда" за закупуване на подобни машини за косене на тръстика. Остава неясен отговорът дали ще бъдат отпуснати пари затова и кога, като по този начин ще могат да се развиват дейности, свързани с поддържане на биологичното равновесие в двете защитени местности.

Дуранкулашкото и Шабленското езеро са природни обекти с изключително интересна фауна по отношение на птиците. Те са зимовище на водолюбиви птици, като червеногушата и белочелата гъски. Там могат да се наблюдават ням и поен лебед, белооката потапница и малките корморани. Истинска атракция за английските туристи, любители на наблюдаването на птици, е индийското шаварче, коментира Стоян Нонев.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Автомобил се заби в мантинелата на АМ "Хемус"
В Добричко: Само за дни - 4 опита за "ало" измами, 80-годишна жен...
Калин Стоянов ще бъде втори в листите на "ДПС-Ново начало" в Бург...
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).