Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изготвят проект за възстановяване на разрушената дамба в Балчик
Автор: Екип Varna24.bg 10:55 / 16.03.2010Коментари (0)879
© Impact Press Group
До две седмици трябва да бъде изготвен проект за възстановяване на дамбата, свързваща Балчик и Албена, съобщи кметът на крайморския град Николай Ангелов. Огромните приливни вълни от миналата седмица освен, че разрушиха рибарски лодки на пристана, крайбрежни заведения в курортното село Кранево, наводниха хотели там и в Албена, нанесоха щети и на дамбата.

Тя свързва Белия град с курортния комплекс "Албена" и е прекрасно съоръжение, което се ползва от пешеходци и велосипедисти не само през летния сезон, но и в празнични и почивни дни. Множество местни жители, варненци и добруджанци предпочитат за разходка именно дамбата покрай морето. Тя обаче миналата седмица бе зарита на места с огромни камъни и пясък. В района на една от популярните дискотеки има и пропадане.

Скъсаната част по дамбата е около 10 м. Към момента всички наноси, довлечени от приливните вълни, са изчистени, а районът на пропадането е аварийно обозначен, за да няма инциденти с преминаващи, каза Ангелов. Вчера е заседавала комисия с представители от "Геозащита" - Варна и освен болезнения въпрос със свлачищата е дискутиран и този с възстановяването на дамбата. Вероятно ремонтите ще струват между 5 и 10 хиляди лева, но все още е рано да се назове категорична цифра, уточни Николай Ангелов.

Ремонтът на дамбата ще включва доставка на нови камъни, които да укрепват брега. Всеки един от тези камъни ще е с тегло 1 тон. Ще бъдат доставени от близка каменоломна и също е от значение подредбата на камъните, за да предпазват ефективно брега от стихията на морето.

След това предстои запълване на пропадналата част и полагане на бетонова настилка. Две активизирали се свлачища също чакат решение за укрепване на брега. Едното е зад хотел "Здравец" в Албена, където преминава път. Другото е по ул. "Георги Бенковски" и заради него главна улица в града е затворена. Отново миналата седмица морските вълни отнесоха напълно дървен мост, който свързва Албена с Кранево и минава над река "Батовска".

Съоръжението е строени със средства от ЕС и през миналия туристически сезон се позлваше активно от пешеходци и велосипедисти и радваше с красивия си дизайн. Засега обаче няма решение за бъдещето на това съоръжение, дали ще бъде възстановено, с какви пари и кога, каза Николай Ангелов. По-належащо е решението на проблема с активизиралите се свлачища и дамбата, заключи той.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (459) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: