Изграждат мемориал на загинали руски моряци край Шабла

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:55 / 11.06.2009
456
Предвижда се да бъде изграден мемориал в памет на загинали руски моряци от откритата край Шабла подводница от Втората световна война Л-24 „Ленинец", каза в интервю за Агенция „Фокус" кметът на общината Красимир Кръстев. Подводницата е потънала край Шаблевския бряг през 1942 година. На борда е имало 57- членен екипаж. Съдът лежи на дъното на дълбочина около 60 метра. Причината за потъването на подводницата е наличието по онова време на съоръжение от мрежи, свързана с дънни мини. Подобна съдба е сполетяла и още една руска подводница, разказа кметът. По думите му експедицията е организирана от българска водолазна група. Самата подводница е била открита преди години, при изследване със сонар от Института по океанология във Варна.

Инициативата за създаването на мемориал на загиналите руски моряци не е на общината, но аз участвах в спускането и поклонението, което се извърши под водата в памет на загиналите в подводницата, каза още Красимир Кръстев. По думите му от руска страна е дошла идеята, в чест на 65-годишнината от потъването на Л-24 „Ленинец", да бъде изграден мемориал на загиналите, а така също и на всички загинали по българското крайбрежие подводничари.
Над 270 души са загинали в действия по време на Втората световна война около нашия бряг, каза още Красимир Кръстев.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Калин Стоянов ще бъде втори в листите на "ДПС-Ново начало" в Бург...
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).