Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изненади за жителите и гостите готви община Суворово за празника на града
Автор: Екип Varna24.bg 10:34 / 28.04.2010Коментари (0)959
©
По традиция фолклорният празник в местността Горски кладенец се открива от кмета на община Суворово инж. Павлин Параскевов
Различни мероприятия ще се проведат в Суворово по случай празника на града - 1 май. Официално откриване на тържествата ще бъде дадено в 16 часа в четвъртък в Народно читалище „Пробуда" с изложба на кръжока по изобразително изкуство. Час по-късно в културния център - "Старото училище" ще се проведе карнавално парти с детска дискотека. На 30 април - петък, в 10,30 часа пред сградата на общинската администрация ще бъде даден старта на VІІ традиционен крос по повод празника на град Суворово. В 15,30 ч. в читалище „Пробуда" за най-малките жители е подготвена театралната постановка „Хитър Петър" на драматично-кукления театър „Сава Доброплодни" Силистра. От 19 ч. пак там ще бъде представена театралната постановка „Женско царство".

Навръх празника - в събота, от 10 часа в местността Горски кладенец ще бъде открит ІІІ празник на фолклорното изкуство - "Като жива вода" Суворово 2010. От 12 ч. концерт ще изнесе оркестър "Бриз" - Варна. Фолклорният празник ще продължи и в неделя.

В 13 ч. на 2 май на трасето Суворово - Баново ще бъде даден старта на първи кръг от националният шампионат по офроуд на България.

Час по-късно на кортовете в града ще бъде открит турнир по тенис на корт.

Празникът на Суворово ще бъде закрит в 19 часа в читалище „Пробуда" със съвместен концерт на фолклорен ансамбъл „Слънце" и певчески колектив „Забава" от Киев, Република Украйна. Тогава ще бъдат обявени и наградените участници от фестивала „Като жива вода" Суворово - 2010.

Град Суворово се намира приблизително на еднакво разстояние от Варна (34 километра), Добрич (56 км) и Шумен (59 км.). В центъра на града се намира общинският исторически музей. В него са представени експозиции от богата етнографска сбирка, материали и фотоси от обществено - политическото и историческото развитие, свързани с материалната и духовна култура на населението живяло по тези места от 4 800 г. пр. Хр., с дейността и живота на генерал Суворов, материали от епохата на Възраждането и новата история. Над града се извършват разкопки на стара римска крепост, изграден е и парк с чешма на мястото, където е била гробницата на руските войници, загинали в района през Руско-турската война от 1777 г. под командването на ген. Суворов. В Суворово се намира и третата по-големина джамия в Североизточна България, строена през втората половина на XVI век по проект на турския архитект Синан. 5 септември е датата, на която през 1984 г. Суворово е обявен за град. Първото име на днешно Суворово е Козлуджа, а по-късно се нарича Нов градец.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: