Калкан с доматен сос е рецептата на кмета на Каварна на Мидения и рибен фест
Започна състезанието, което поставя началото на Мидения и рибен фест в Каварна. Минути преди началото на състезанието за най-вкусно сготвена риба, кметът на Каварна Цонко Цонев разкри рецептата, по която ще сготви отново "най-хубавата риба" за познавачите - калкан. Специалитетът включва няколко парчета калкан, най-хубавата риба в Черно море, които се овалват в нишесте и се изпържват. По-особеното в случая е сосът, подчерта Цонев. В соса се слагат градински чай, дафинов лист, черен пипер, сол, дивисил, три нарязани на шайби скилидки чесън и се вари около 15-20 минути. След като е готов сосът престоява един час в хладилник, за да може калканът да поеме аромата на соса. Ефектът е студен сос - топъл калкан, каза Цонко Цонев. Той очаква и другите двама кметове - на Дряново и Видин, да предложат оригинални рецепти. В минали издания на феста независимо жури е оценявало специалитетите. Досега първенството е било за каварненския кмет.
Източник: агенция "Фокус"