Кметове от Черноморието искат пълна децентрализация

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:42 / 11.06.2009
335
Пълна децентрализация, включително и на местните бюджети, е едно от основните искания, около което се обединиха кметовете от Асоциацията на българските черноморски общини (АБЧО). Те определиха най-важните проблеми на крайбрежните територии, които ще поставят пред новото правителство. В самата асоциация предстои да бъде създадена Комисия по инвестиционна политика, която ще представя потенциала на региона и големите инфраструктурни проекти пред европейски и световни форуми.

Едно от първите искания, които ще постави пред новия премиер председателят на АБЧО и кмет на Аксаково Атанас Стоилов, е за прекрояване на икономическата карта на България. Сегашното райониране е в ущърб на морските общини и не е логично за спецификата и икономическия профил на крайбрежните зони, категоричен е той.
Вчера стана ясно още, че поисканите от АБЧО облекчения на визовия режим за туристите, които идват в България, няма да станат факт. "Предложението за безплатни визи на гражданите от Русия, Украйна и Беларус е в противоречие със задълженията на страната да спазва общата визова политика на ЕС. Неизпълнението от наша страна може да доведе до санкции, негативни оценки по изпълнението на критериите, въз основа на които се взимат решения за присъединяване към Шенген", мотивира отказа в писмо до АБЧО Милен Керемедчиев, зам.-министър на МВнР.

Според Керемедчиев искането за издаване на визи на границата също било в разрез с правилата, тъй като според Закона за чужденците такива документи се издавали само по изключение.

Източник: в. "Морски Труд"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Калин Стоянов ще бъде втори в листите на "ДПС-Ново начало" в Бург...
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).