Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кметове се потят над пържен шаран
Автор: Екип Varna24.bg 09:34 / 07.09.2008Коментари (0)629
Цели три дни Каварна ухае на риба и миди. Сафрид, попчета, зарган, паламуд, калкан примамват хилядите гости на "Миден и рибен фест Каварна 2008". Четири плантации в региона вадят тонове миди за любителите на морския деликатес. Тазгодишното издание на феста е под мотото "Да подкрепим българския турист", обяви кметът домакин Цонко Цонев. Не случайно всички концерти в рамките на феста са с български изпълнители и групи.

По традиция форумът се открива от трима кметове, които се потят над скарата и тигана, а след това хранят отбор дегустатори

Тази година кулинарни умения демонстрираха градоначалниците на Каварна, Кюстендил и Дряново. Цонко Цонев, Петър Паунов и д-р Иван Николов запретнаха ръкавите на белите си престилки и точно в 17 часа в петък заеха отредените им места зад готварската маса. Отстрани доволно наблюдаваше режисьорът Андрей Слабаков. Той попадна в групата на дегустаторите заедно с Кристияна Вълчева и актьора Георги Черкелов. Постоянно наблюдаващ лекар на дегустаторите пък бе д-р Здравко Георгиев.

От името на отбора си Андрей Слабаков обяви, че съставът му не е ял от седмица. "Не рискувате ли с кметските манджи", подхвърли зевзек отстрани. "Извикали сме екип токсиколози", успокои режисьорът.

Градоначалниците бяха поели лична отговорност за доставката на суровината, с която ще готвят. Така Цонко Цонев се появи с калкан, уловен от каварненски рибар. Д-р Николов донесе шаран от дряновски язовир. Изпреварвайки всякакви въпроси, той тутакси призна, че го е купил от магазин
"В Дряново има доста язовири. Край града минават Дряновска река и Янтра. Преди години имаше много кефал и мряна, но поизмряха. Не успях да намеря каракуда, затова се явявам с шаран. Ние трябва да сме не само добри кметове, но и добри кулинари. За пръв път съм поканен от Цонко, но никога повече няма да пропускам това събитие", каза д-р Николов. С подарен шаран от язовир "Берсин" пък се представи градоначалникът на Кюстендил Петър Паунов. "Заслужава си да се пропътуват 1000 километра за подобно нещо. Благодарен съм на Цонко за поканата, а му нося подарък икона от Рилския манастир", обясни той.

Тримата кметове смело се потопиха в тънкостите на готварството и изобщо не трепнаха пред изпитателните погледи на многобройните зяпачи. Дори непрекъснатият надзор от Андрей Слабаков не успя да ги смути. В крайна сметка режисьорът се впечатли от старанието на градоначалниците и ги почерпи по бира.

Специалитетът на Цонко Цонев бе калкан "Иканталъка" на скара. Изключително сложна рецепта, похвали се той. Въпреки че колегите му от Дряново и Кюстендил имаха по-лека задача - да пържат шаран, и тук се иска майсторлък, твърдят Паунов и Николов. И двамата използваха традиционните прибавки - галета и брашно, но крайният резултат се оказа впечатляващ.
Кметовете собственоръчно поднесоха на дегустаторите произведенията си. Кристияна Вълчева, Андрей Слабаков и Георги Черкелов похапваха и въздишаха от удоволствие. Мнението на журито бе оповестено от Кристияна. "Журито единодушно присъжда първа награда на Цонко Цонев за калкан "Иканталъка". Дават се и още две специални първи награди и на Петър Паунов и на д-р Николов за пържения шаран.
Така че имаме три първи награди каза шефката на дегустаторите. "Е, не точно така. Една първа и две по-малко първи", коригира я режисьорът и добави "Може да е прост шаран, ама е много сложно да се пържи".

Моментна засечка се появи в тигана на дряновския кмет, забеляза репортер на "Стандарт". Няколко дами си отвориха приказка с д-р Николов, докато шаранът цвърчеше. Кметът толкова се увлече в разговора, че парчетата риба загоряха.
За следващото издание на феста ще бъде издаден "Кметски рецептурник на мидени и рибни деликатеси". В него ще бъдат събрани всички рецепти за петте издания досега, обеща Цонко Цонев.

Осем морски фирми от Каварна и Варна се представят със собствени павилиони в рамките на мидения и рибен фест.
Стотици жители и гости на Каварна пък станаха част от морското шоу. Опашки се виеха пред шатрите с миди, риба и наливна бира. Пивото се харчеше за по лев и петдесет, порция миди натюр струва 3 лева. Традиционните кебапчета и кюфтета също не липсват и са само по левче.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Рокади в ДПС
51-ото Народно събрание
Световна черна хроника
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: