Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кметът на Аксаково: Превръщането на едно село в град дава импулс за промяна
Автор: Екип Varna24.bg 16:19 / 11.03.2011Коментари (0)1590
- Как се чувствате като кмет на община, в чиито предели от вчера вече има включени 2 града?

- Това, че в пределите на общината има включени 2 града, не е толкова важно. По-важното е, че превръщането и на Игнатиево в град е антикризисна мярка, за да може този район, който е между Аксаково, Игнатиево, летищния комплекс и Девня, да се облагороди още повече. Мястото е изключително благоприятно и атрактивно за бизнес, тъй като е разположено на около километър от летището, на 6 км от двете пристанища, на 3 км от Фериботния комлекс, автомагистралата преминава също през тази територия. Всъщност този район се оказва едно от най-добрите места за бизнес в цялата страна. Ниските данъци тук също подпомагат сериозно бизнеса. Например данък сгради в община Аксаково е в пъти по-нисък от този в община Варна. Районът предлага отлични възможности и сметнахме, че моментът е подходящ, за да направим тази стъпка за втори град в нашата община. По този начин искахме да дадем по-голяма сигурност на фирмите да инвестират. Игнатиево отговаряше на всички условия, за да се превърне в град, и това в крайна сметка се случи.

- Преди 6 г. Аксаково също се превърна в град. Кажете каква точно е процедурата? Трудно ли се случват нещата?

- Мога да кажа, че при Игнатиево нещата се случиха по-лесно и по-бързо, тъй като вече имахме опит от времената, когато подготвяхме Аксаково. При Аксаково нещата се проточиха повече. Основната ни грешка тогава беше, че не бяхме събрали становищата от държавните институции. Така от Министерството на регионалното развитие ни върнаха документите и започнахме отначало. При Игнатиево обаче внесохме всички необходими документи и всичко протече сравнително гладко. Включително беше одобрен проектът за новия устройствен план за центъра на Игнатиево. Там ще бъде построен нов търговски комплекс. Спечелени са и проектите за цялостно изграждане на канализационна мрежа, тъй като към момента около 20% от града нямат канализация. Това означава, че най-новият град в България ще бъде с изцяло изградена канализационна мрежа, която при това ще е нова - нещо, с което много малко други градове могат да се похвалят. Що се отнася до процедурата - тя е малко сложна и дълга. Гласуват се всички документи, първо в Игнатиево, после тук - в община Аксаково. Следва придвижване към Общинския съвет, който взема решение. Решението пък се предлага на областния управител. При превръщането на Игнатиево в град тук срещнахме много по-голямо разбиране. Когато се придвижваха документите за Аксаково на това ниво, ни бавиха почти година и половина по политически причини. Този път обаче само за 2 седмици документите достигнаха до Министерството на регионалното развитие и, учудващо дори и за нас, там реагираха много бързо. Едва след месец документацията се прехвърли в Министерския съвет и оттам гласуваха за превръщането на Игнатиево град.

- Кои фактори оказаха най-голямо влияние за превръщането на Игнатиево от село в град за толкова кратко време?

- Най-общо казано, най-голямо влияние оказа добрата съгласуваност между отделните звена по веригата. Много важна роля изигра обаче и опитът, който бяхме натрупали преди това.

- Приблизително колко време всъщност отнема превръщането на едно село в град?

- Подготвянето на документацията изисква минимум 7 - 8 месеца. Следва комуникация с много институции, като понякога техните отговори се бавят с месеци. Опитът на общината обаче заема също много важно място. Така например превръщането на Аксаково в град отне почти 2 години, а при Игнатиево този срок беше по-кратък от година.

- Освен Вас кои бяха другите хора, които най-много помогнаха да се случат нещата при преобразуването на Игнатиево?

- На първо място, голямо участие взе и кметът на Игнатиево. Оттам нататък се включиха секретарят на общината - той е човекът, който осъществява организацията и комуникацията между отделните звена по веригата, а също така и всички дирекции от съответната община.

- Много хора се притесняват, че превръщането на едно село в град ще увеличи данъците и таксите.

- Подобни притеснения са напълно неоснователни. Данъците и таксите се определят от Общинския съвет. Те могат евентуално да се увеличат само ако се увеличи и населението на съответното място - там трябва да живеят над 10 000 души. Към момента обаче Игнатиево е далеч от такова число, така че хората няма за какво да се тревожат.

- Какви са плюсовете за игнатиевци вече като граждани?

- Единият плюс е, че вече се позволява имотите да са с по-малка квадратура. Ако досега трябваше да са 600 кв. м, то сега вече имот с 350 кв. м може да се смята за отделен парцел. Същевременно се дава и по-високо застрояване - с 3 м отгоре. Лицата, на които е позволено да застрояват на регулация, стават също повече. Освен това самочувствието на младите хора се повдига.

- Какво се промени в Аксаково, откакто населеното място вече е град?

- Това, дали едно населено място се води на хартия град или село, не може да предизвика само по себе си промени. Те се задвижват от общината на съответното място и от обществената подкрепа, която получават управниците. Превръщането в град обаче все пак дава импулс и начален тласък на промените. Откакто Аксаково е вече град, определено има промени. Така например инфраструктурата се подобри - около 60% от улиците и тротоарите в града са нови, канализационната ни мрежа е много по-добре изградена, подменено беше осветлението с енергоспестяващо, успяхме да устроим газификация, направихме ремонти на всички училища и детски градини.

- А какво очаквате да се промени в Игнатиево?

- Предполагам, че ще се увеличат инвестициите, ще има открити нови работни места, ще се подобри инфраструктурата и канализационната мрежа. Самочувствието на хората ще се повдигне, бизнесът ще се почувства по-сигурен.

- Какво планирате занапред за цялата община Аксаково?

- Занапред ще работим в посока увеличаване инвестициите в района. Ще подобряваме още повече и инфраструктурата. В по-краткосрочен план започваме работа и по 2 големи проекта за тази година. Единият се отнася за с. Кичево - там ще се изгради пречиствателна станция и нова канализационна мрежа. При това не само за Кичево, но и за прилежащите към селото вилни зони. Другият проект се отнася до подмяната на цялата канализация в централната част на град Аксаково. Готвим и няколко по-малки проекта. В с. Долище например ще се коригира централната част на населеното място. Предстои и доизграждане на канализацията в Игнатиево.

Източник: в. Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: