Кметът на Каварна: Ако намалят парите за общините, ще обслужваме хората по-лошо

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:44 / 10.05.2010
422
Ако държавата намали трансферите на средства към общините, това би означавало ние да обслужваме хората с 20% по-лошо. Това каза кметът на Община Каварна Цонко Цонев. Той беше категоричен, че в Община Каварна се отчита намаляване на собствените приходи от сделки, от продажби, от издаването на строителни разрешителни, от административни услуги.

„Ако държавата намали средствата към общините, това ще означава съкращаване на хора и лошо обслужване", беше категоричен Цонев. В община Каварна са се разплатили за зимното почистване, но Цонев не прогнозира какво ще бъде през предстоящия зимен сезон. „Ние съкращаваме хора и тази година ще съкратим още около 5% от персонала на общината, съкращаваме телефонни разговори, командировки. Но не може да съкратим сметопочистването или обслужването на клиентите на общината, разходите за училищата или болниците", каза кметът на Каварна. Той беше категоричен, че повишаването на размерите на данъците и таксите не е начин за излизане от ситуацията, защото повишаването ще доведе до неплащане и ще намали базата в общините. Цонев препоръча да се увеличат субсидиите на общините.

„Например, в Община Каварна има фирми, които работят, и които са обслужвани от нашата администрация, но плащат данък „Печалба" на централния бюджет. Една част от тези пари трябва да се връщат в нашите бюджети. Ние искаме по-голяма част да се връща в общините, пропорционално на размера на приведения данък", каза Цонев. Той беше категоричен, че общините биха преглътнали тази мярка за намаляване на държавните трансфери от 1 юли с 20 %, ако тя не бъде съчетана с вдигане на ДДС на 24%. „Ще има някои общини, които няма да успеят да се справят. При нас, например, ще съкратим разходи, но ще се справим. Но да не стане така, че ще се намалят държавните трансфери, а в същото време да се вдигне ДДС", каза Цонев.

Според него, трябва да има диференциация на общините. При такива общини, чиито бюджети на 80-90% се формират от държавен трансфер, не трябва да има съкращаване на трансфери на пари от държавата. „Да има такъв подход - при общини, чиито бюджет над 80% се формира от трансфера от държвата, да не се прилага съкращаване. Аз, например, съм съгласен да има намаляване и ние да си търсим начин да се справим", каза още кметът на Каварна.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).