Кметът на Шабла: Туроператорите са обнадеждени за предстоящия туристически сезон

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:43 / 17.05.2010
875
Красимир Кръстев, кмет на община Шабла:

- Г-н Кръстев какви са предвижданията ви за предстоящия туристически сезон в община Шабла?
- При нас ще има леко повишение, поне такива са предварителните резултати от записванията, които се правят преди сезона, който идва. Туроператорите са обнадеждени от запитванията и от вече реалните записвания. Отчитат, че през високия сезон през месец август базата ще бъде пълна. При нас туристическия сезон има един особен облик, знаете, че ние имаме много плажове, а малка леглова база и не всички посетители на района са тези, които отсядат тук - ползват легловата база и нощуват. Те обикновено идват от други места за да ползват част от инфраструктурата - ресторанти или само да плажуват и не са обхванати от като статистика - трудно е да бъдат обхванати.

- В този смисъл предвиждате ли инвестиционни проекти за да можете да обхванете и тези туристи и те да нощуват в Шабла?
- Това е една от целите, които сме си поставили. В момента разработваме общ устройствен план с възможност за изграждане на туристически селища и туристическа инфраструктура и хотелска база, но разумно и умно използване на естествените дадености и природни източници. За това това е много важно за нас. Заложили сме в перспектива за 25 години плана за периода, който обхваща. Използван ще бъде само ресурсът от 8 % до 12% в такъв дълъг период. Ние ще избегнем презастрояването и бетонирането на крайбрежието. Всичко ще бъде с паркова среда и ниско строителство, с цялостно застрояване на определени комплекси като се започне отзад напред - първо инфраструктурата, улици, канали, пътища, а след това ще се построят и самите обекти и сгради.

- 25 години е много дълъг период. Кога се очаква първите реализирани обекти да бъдат готови?
- Според Закона за устройство на черноморското крайбрежие, от две години черноморските общини трябваше да имат устройствени планове, но за съжаление все още няма такива и даже община Шабла, започвайки реализирането на такава идея все още не сме стигнали финала. Плановете се бавят поради десинхронизираното законодателство, липсата на държавни наредби по линия на устройството на черноморското крайбрежие. Дори вече инвеститори ни дадоха на съд, като казват кмете или г-н министър на регионалното развитие, нас не ни интересува кой се бави и защо няма регламенти, които да ни дадат възможност да реализираме собствените си инвестиционни намерения. Искаме процедурата да бъде открита и нещата да се случват. Императивно законът е казал, че трябва да има устройствен план, след това министърът на регионалното развитие и благоустройството го одобрява, одобрява и всички дейности в рамките на двукилометровата зона. Как ще се случи това обаче все още няма яснота. Ако си го представите като процес, от най-северната точка - Дуранкулак, до най южната - Резово, всички инвестиционни намерения, за Шабла те са около 800, за Каварна може би са двойно повече, за Балчик тройно повече, та чак до южното крайбрежие, всичко и това като намерения да се сложи на бюрото на г-н министъра за да си положи подписа и да реши без да знае детайли. Аз лично не знам как това ще се случи.

- Кога се очаква тези устройствени планове да бъдат готови?
- За нашия за пореден път смениха графиците и е някъде за месец юни на етап обществено обсъждане, но това зависи пак от кодиране на отстранените забележки от Министерство на околната среда, от там получаване на съответните одобрения и след това има национален експертен съвет, който се свиква от Министерството на регионалното развитие. Ако всичко е нормално, следващата фаза е обществено обсъждане в рамките на общината.

- В най-оптимистичен план кога ще бъде готов вашия устройствен план?
- В края на юни, но вече сме извън графика. Много се бавят нещата и те са извън нашия контрол и въпреки че имаме голямо желание, в условия на криза да има заявени интереси и ние да нямаме възможности да реализираме приходи от основните наши пера в управлението на територията и да не можем да получим развитие е нещо без коментар.

- Намалели ли са инвеститорските намерения към община Шабла пред вид кризата?
- Колко от тези инвестиции са искрени и ще се случат за сега е трудно зда се прецени защото те също са притиснати от редица срокове и ангажименти по обслужването на кредитите и всеки си прави сметката дали да продължи да настоява или да се откаже. Този процес на несигурност ще продължи до тогава докато не се приемат ясни правила, които да регламентират дейностите.

- Как се движи инвеститорския интерес спрямо предходни години?
-  Трудно е да се прецени защото от 2008 година Законът да устройство на черноморското крайбрежие е влязъл в сила, но не може да се прилага на практика. Затова всичките инвестиционни намерения се трупат в папки и няма никакво развитие.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).