Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Коя е група "Фрея": Ние сме свързани със съвремието, но търсим контекста на музиката от миналото
Автор: Екип Varna24.bg 15:48 / 26.09.2024Коментари (0)480
©
Ние сме хора, живеещи в XXI век, музиката ни все пак е съвременна, тъй като използваме съвременна техника, озвучаване, микрофони, ние сме свързани със съвремието. Но търсим и значението, контекста на музиката такава, каквато е била в античността и средновековието. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" от Теодора Стоянова, от група "Фрея".

"И за да го постигнем съответно проучваме ритуални практики, съответните танцови практики, обичаите. Знаете, че в миналото неизменно е действал законът за хоровия синкретизъм, тоест, музиката, звукът, е бил част от ритуала, от бита. Не е била отделна част, каквато днес имаме в изкуството музика. За да го постигнем, ние съответно се опитваме да реконструираме, да се доближим до характерните инструменти, което ни доведе да имаме Орфеева лира, знаете за музиката на Орфей, да имаме и някои норвежки инструменти, понеже първоначалният ни фокус беше музиката на Скандинавието", добави Теодора Стоянова.

По Скандинавската музика те се запалват докато са на музикален фестивал в Китее, Финландия, родният град на “Найтуиш", тяхна много любима съвременна метъл група. Нейният създател е българинът Пламен Димов.

"Той ни покани във Финландия и там се роди нашият интерес към Скандинавието, към тази северна култура. Върнахме се в България и решихме да създадем такъв проект “Фрея"", добави Теодора.

Впоследствие започват да се интересуват и от други култури и епохи. Така си набавят и Давидова лира, тагел харпи и различни други инструменти, които днес не се използват много в съвременната музика.

Музикантите Теодора и Добрин, които са семейство смятат, че напоследът се наблюдава един подчертан интерес към тази музика, защото има все повече групи, които търсят своето вдъхновение именно в миналите епохи.

Голяма част от рядките инструменти, с които разполагат, са направени от Добрин Стоянов, който е лютиер, завършил е в Канада. Той ги създава сам. Имат и друг техен приятел, който реконструира такива инструменти.

"Това, което не можем да си набавим, всъщност се опитваме да го създадем сами, като отново използваме исторически данни, различни описания как са изглеждали, какво е било предназначението им, какви са били материалите, които са влагали в тези инструменти. Но най-вече, основният ни интерес е какъв е бил контекстът, предназначението на тази музика, как се е изпълнявала и с какви цели", разказа още Теодора Стоянова.

Музикалното семейство твърди, че в музиката, която създават и пресъздават, се водят най-вече от техните лични усещания като музиканти. И всъщност, техните собствени души им подсказват как да продължат. 

По последния проект, над който работят и който ще бъде представен на 1 октомври в Пловдив, те пресъздават музикален текст с непознат музикален ключ,  и го свирят на тракийска гусла с една струна. След това създават и авторска песен по него.



Още по темата: общо новини по темата: 22
25.09.2024 »
14.09.2024 »
29.08.2024 »
26.08.2024 »
06.03.2024 »
14.02.2024 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: