Културното министерство непрекъснато инвестирало в Двореца в Балчик

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:45 / 13.05.2010
653
Министерство на културата прави непрекъснати вложения за развитието на архитектурно-парковия комплекс на „Двореца Балчик". Това каза Ивелина Радулова, директор защита парковата растителност в Двореца Балчик. „Нямаме намерение да унищожаваме парка в никакъв случай - да строим вили и хотели, както се опитват да внушат на обществото", заяви Радулова. Само за цветя инвестициите, които се правят годишно, са около 30 хил. лв. „Два пъти в годината се дават около 15 хил. лв. само за цветя, отделно периодично се купуват - храсти, дървета, парково обзавеждане, съдове, пейки и се стигне до по-сериозни вложения, които представляват постоянните и наложителни ремонти на стени, стълби и други площи", посочи Радулова.

„Паркът трябва постоянно да се поддържа. Той е исторически парк - паметник на културата, така че за него има по-специални правила за неговото поддържане. Има много територии, които са били занемарени в миналото и не са били поддържани в период за 20 - 30 години. Там трябва да се засади нова растителност. В някои места вече е засадена, но на други предстои", заяви Радулова. Тя посочи, че от близо 200 дка. около 65 дка. е същинската част на архитектурно-парковия комплекс, който е паметник на културата с национално значение. Там са сградите, градините и другата част, която се посещава е тази, която се ползва от Софийския университет. Тя е с отделен вход и нейната площ също се посещава от туристи.

„Досега оранжериите, които бяха стопанисвани от Софийския университет, никога не са били отворени за свободно посещение от туристи. Там закрита експозиционна площ никога не е имало. Сега новата оранжерия, която се построи, в която доколкото знам, ще бъдат подредени за постоянно кактусовата колекция - там може би за пръв път ще се появи закрита експозиционна площ", посочи Радулова.

Тя обясни, че входът, който се събира, е общ за Ботаническата градина и за „Двореца Балчик", като приходите от вход се разделят поравно между двете институции - Софийски университет и Министерство на културата, съгласно силата на сключено споразумение.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).