Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Културното министерство непрекъснато инвестирало в Двореца в Балчик
Автор: Екип Varna24.bg 16:45 / 13.05.2010Коментари (0)653
©
Министерство на културата прави непрекъснати вложения за развитието на архитектурно-парковия комплекс на „Двореца Балчик". Това каза Ивелина Радулова, директор защита парковата растителност в Двореца Балчик. „Нямаме намерение да унищожаваме парка в никакъв случай - да строим вили и хотели, както се опитват да внушат на обществото", заяви Радулова. Само за цветя инвестициите, които се правят годишно, са около 30 хил. лв. „Два пъти в годината се дават около 15 хил. лв. само за цветя, отделно периодично се купуват - храсти, дървета, парково обзавеждане, съдове, пейки и се стигне до по-сериозни вложения, които представляват постоянните и наложителни ремонти на стени, стълби и други площи", посочи Радулова.

„Паркът трябва постоянно да се поддържа. Той е исторически парк - паметник на културата, така че за него има по-специални правила за неговото поддържане. Има много територии, които са били занемарени в миналото и не са били поддържани в период за 20 - 30 години. Там трябва да се засади нова растителност. В някои места вече е засадена, но на други предстои", заяви Радулова. Тя посочи, че от близо 200 дка. около 65 дка. е същинската част на архитектурно-парковия комплекс, който е паметник на културата с национално значение. Там са сградите, градините и другата част, която се посещава е тази, която се ползва от Софийския университет. Тя е с отделен вход и нейната площ също се посещава от туристи.

„Досега оранжериите, които бяха стопанисвани от Софийския университет, никога не са били отворени за свободно посещение от туристи. Там закрита експозиционна площ никога не е имало. Сега новата оранжерия, която се построи, в която доколкото знам, ще бъдат подредени за постоянно кактусовата колекция - там може би за пръв път ще се появи закрита експозиционна площ", посочи Радулова.

Тя обясни, че входът, който се събира, е общ за Ботаническата градина и за „Двореца Балчик", като приходите от вход се разделят поравно между двете институции - Софийски университет и Министерство на културата, съгласно силата на сключено споразумение.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: