Кувейт инвестира в магистрала "Черно море"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
14:36 / 25.03.2010
1205
Кувейтски инвеститори проявяват интерес да вложат пари в строителството на магистрала „Черно море", която трябва да свърже Варна и Бургас. Това съобщи вчера премиерът Бойко Борисов след среща с премиера на Кувейт шейх Насър ал Мохамед ал Ахмед ал Сабах.

Разговорите за стартиране на предпроектни проучвания започнаха още вчера. От емирството е проявен сериозен интерес и към българското земеделие като екологично чисто и към забраната на генномодифицираните продукти. Премиерът добави, че има сериозно внимание и към инвестиции в сферата на туризма.

След като преди ден бе подписано споразумения с Катар за директна самолетна линия София-Доха, и кувейтската власт е изявила желание за полет до столицата Кувейт. Спогодбата трябваше да е факт до края на вчерашния ден. Най-важното е, че емирът благослови заработването на линията, каза Борисов. Той разказа, че между двете съседни държави се е появила ревнивост и така се е стигнало до бързото съгласие за директния полет.

Правителствената делегация не беше стигнала до конкретни споразумения за общи енергийни проекти с Кувейт вчера следобед. Големите енергийни държави правят своите картели и ние много бързо трябва да се ориентираме в тази ситуация, емирът и престолонаследникът заминават за Москва, за да обсъдят това, коментира Борисов и добави, че министрите имат още разговори по темата.

Премиерът определи визитата в Кувейт като е успешна. „Видяхте и начина, по който ни посрещнаха, отношението на емира, наследника му, премиера, всички министри, председател на Народното събрание. Освен че има традиции, те следят обстановката в България и считат, че биха могли да работят с това правителство", обясни Борисов. Той добави, че имаме лошо наследство от предишните години. В сделка за софийската аерогара кувейтската страна е излъгана и тече съдебен процес за 40 милиона долара. Ще се опитаме да направим така, че да решим този проблем, но ще бъде много трудно, каза премиерът.

Той беше посрещнат от своя колега в Кувейт с военни почести и след това двамата разговаряха на четири очи. Борисов бе поканен и на демонстрация на специалните полицейски части по повод годишнина на МВР академията. Пред него бяха разиграни зрелищни каскади с коли, движещи се в синхрон. Умения в ръкопашен бой показаха полицейски части, съставени от жени. Там бе и емирът на Кувейт Сабах ал Ахмад ал Джабер ал Сабах заедно с престолонаследника. След това Борисов разговаря насаме и с тях двамата. Имаше и среща и с председателя на парламента Ясен Мохамед ал Хафари.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (2)
Още новини от Регионални новини:
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).