Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Модернизират училища и градини в Провадия с 6 млн. лева
Автор: Екип Varna24.bg 17:59 / 24.03.2010Коментари (0)1154
Община Провадия работи по изпълнението на проекта „Сьздаване на привлекателна, достъпна и ефективна образователна инфраструктура в община Провадия". Това стана ясно на пресконференция във Варна на кмета на Провадия Георги Янев и други представители общината, ангажирани с реализацията на проекта. Проектът е на стойност 5 920 126.37 лева и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013, по схема за предоставяне на без¬възмездна финансова помощ "Подкрепа за осигуряване на подходяща и рентабилна образователна, социална и културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали". Срокът за изпълнение на проектните дейности е от февруари 2009 до февруари 2011 година. Те са свързани с обновяване и подобряване на материално-техническата база в седем училища и една детска градина на територията на Община Провадия.

С проекта се цели още постигане на устойчиво и интегрирано развитие на Община Провадия чрез рентабилна, обновена и мо¬дернизирана образователна инфраструктура и осигуряване на предпоставки за социално включване и равен достъп на групите в неравностойно положение. До момента екипът, работещ по проекта, е извършил преглед на настоящото състояние в учебните заведения. Подготвена е документацията за обществените поръч¬ки за избор на изпълнител на строително-ремонтните работи и е в ход процедура за избора на изпълнител по Закона за обществените поръчки. Очаква се процедурата да приключи до края на март тази година.

Сред обектите включени в проекта е Първо Основно училище "Христо Смирненски" - Провадия, основано е през 1894 година. В момента учебното заведение има двайсет класни стаи, специализирани кабинети и хра¬нилища. В училището в 17 паралелки учат 392 деца от Провадия и съседните села Венчан, Златина, Тутраканци, Кривня, Равна. Проектът обхваща и Второ основно училище "Иван Вазов" Провадия. В училището се обучават 457 ученици, разпределени в 21 паралелки и 1 подготвителна група. Четири паралелки са с ранно чуждоезиково обучение и две - с разширено изучаване на музика. Обхванато е и Основно училище "Васил Левски"- с. Бозвелийско. То е основано към 1880 година като килийно училище. Днес учебното заведение разполага с оборудвани кабинети и обучава 176 ученика от I до VIII клас. Учителският колектив е със¬тавен от 17 квалифицирани специалисти. Приоритет в училищната политика е интегрирането на децата от ромски произход. Ще бъде обновена материалната база и на Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий"- с. Блъсково, разкрито през 1857 година. В момен¬та там се обучават 196 ученика от селата Блъсково и Храброво, от подготвителна група до VIII клас. В проекта е включено и Средно общообразователно училище "Димитър Бла¬гоев"- Провадия, създадено през 1946 година като мъжка гимназия. През 1990 година то се преобразува в средно общоо¬бразователно училище, като от учебната 1993/94 учебна година за¬почва прием и в профилирани паралелки - в профилите "Хуманитарен" и "Природоматематически". В училището се обучават ученици от полудневна подготвителна група до XII клас. Изучават се английски, френски и руски език. Обхванато от проекта е и Основно училище "Св.Св. Кирил и Методий" - с. Гради-нарово. То е основано през 18б5 година от свещеник Мирчо Вичев, който първоначално е наел стая в частна къща, където е отворено пър¬вото училище в Кьопеклий (старото име на с. Градинарово). Към настоящия момент в училището работят 1б преподаватели. От общината е осигурен автобус за извозване на учителите по направление Провадия - Градинарово и за учениците от селата Снежина и Черноок. Училището се посещава от 204 ученика, разпределени в 11 паралелки. Обхваната е и Професионална Гимназия по Хотелиерство, ресторантьорство и Туризъм „Цар Симеон Велики". Детското заведение, включено в проекта е Целодневна детска градина "Пролет" - филиал „Ален Мак" - Провадия.

Предвидените ремонтни дейности за осемте обекта включват поставяне на ПВЦ дограма, топлоизолация и хидроизолация на сградите, подмяна на осветителни тела с енергоспестяващи. подмяна в класните стаи на старите подови настилки с нови, асфалтиране на открити спортни и други площадки, подмяна на тротоарни плочи, боядисване на стени, тавани и фасади в сградите, подмяна на възли и ВиК части в санитарните помещения на сградите, създаване на достъпна среда за деца с двигателни затруднения. Тези дейности се предвижда да допринесат за повишаване на енергийната ефективност на сградите, намаляване на разходите за топлинна енергия, осигуряване на безопасни и здравословни условия за учебен процес, игри и занимания, и провеждането на спортна дейност. Освен това е планирано и оборудване с цел модернизиране и допълване на материално-техническата база в учебните кабинети и физкултурните салони, което да допринесе за подобряване качеството на учебния процес и да разшири възможностите за допълнителни форми на работа с учениците.

Специлизирано оборудване се предвижда да бъде доставено например за кабинетите по физика, химия и биология. В музикалните кабинети се предвижда да бъде поставено оборъдване, подходящо за развиване на детски вокални и рок групи.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: