Морето изяде 15 метра от плажовете

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
09:21 / 03.10.2011
2339
Морето погълна около 15 метра от сушата по най-северната част на Черноморието, разкриха местни от Дуранкулак. Според тях най-трагична е ситуацията до румънската граница. Причина за това е не само напливът на водата към брега, но и масовите кражби на пясък. Добруджанското Черноморие в районите на Крапец, Шабла и Дуранкулак е с най-обширни пясъчни ивици. От години плажовете там са неохраняеми поради липса на кандидат-концесионери. В много от участъците може да се спре с автомобил направо на пясъка. Идват големи камиони на строителни фирми и гребат поголовно пясък, обясняват още местните хора. Първо, това е изключително държавна собственост, второ - фирмите не го плащат, и трето, ако това продължава, не е изключено морето да навлезе в нивите на Дуранкулак, казват още хората. Най на север, до границата ни с Румъния, човешки крак не стъпва и там е най-благодатното място за товарене на морски пясък.

Рибари пък твърдят, че бреговата ивица между Крапец и Езерец е сред най-бързо изчезващата суша по Черноморското крайбрежие. Има места, където бряг вече няма. Затова се налага туристите да се разхождат по камъни. Обширната пясъчна ивица край Крапец позволява на камионите да спират направо на плажа. Аномалия се наблюдава и край брега на Шабла. Видимо има участъци, където брегът е паднал около девет метра за три години и продължава да пада. Преди няколко години учени алармираха, че след 100 години България ще остане без плажове.

До края на века морето ще вдигне нивото си с един метър и ще залее брега. В резултат на това 98%от плажните ивици ще изчезнат. Движението на водата с 1 см нагоре изяжда 1 метър от брега. За век морето ще погълне 100 метра от сушата и ще потопи крайбрежните ни курорти. Само преди четири години официален доклад за промените в климата залагаше едва 35 см вдигане на морското равнище. Ако песимистичните прогнози се сбъднат, България може да остане без туризъм. Плажовете ни са черупкови, а с вдигане на морското ниво и високите температури се унищожава мидата по крайбрежието, твърдят учени.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (3)
Още новини от Регионални новини:
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен
42-годишен преби възрастен мъж и съпругата му: Причината – засекл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).