Национална работна среща "Екоучилища" се проведе край Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:28 / 18.11.2013
1399
Специалисти от Румъния споделиха опита си във внедряването на образованието по екология в северната ни съседка. Оливиан Базаван - представител на "Екоучилища" Румъния, презентира пред българските си колеги, част от дейностите, които прилагат успешно в техните училища.

В Румъния, по програма Екоучилища работят 20 000 учебни заведения, повече от 300 000 деца и много доброволци. Споделянето на опит бе по време на Национална работна среща, която се проведе през почивните дни край Варна. В нея се включиха представители на 40 училища и детски градини, които работят по програмите «Екоучилища» и «Учим за гората». Форумът се организира от Дирекция на природен парк "Златни пясъци" и е част от проект «Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП «Златни пясъци». Своите презентации направиха учители, ученици и координатори от Варна, Бургас, Силистра, Стара Загора, Пловдив, Карлово, Гълъбово и с. Стоил Войвода. 21 училища и детски градини от Варна са носители на приза «Зелен флаг» и активно участват в дейности по програмите «Екоучилища» и «Учим за гората».

По време на работната среща бяха обсъдени възможностите за обучение на открито, споделени добри практики за атрактивни занимания, стимулиране на творческото и креативно мислене на децата и техните преподаватели. В рамките на дискусиите бе представен проекта «Изпълнение на дейности за устойство и управление на ПП «Златни пясъци». Лекции изнесоха Петя Йорданова - национален координатор на програма «Екоучилища» и Илия Щерев - представител на Българско движение «Син флаг».

В програмата на двудневния семинар бяха включени още: презентации на училища и детски градини, работещи по програма «Екоучилища» и обмяна на добри практики по проект «Да намалим отпадъците».

Вторият ден бе посветен на Програма "Учим за гората" като възможност за учебно средство на открито. Обсъдени бяха следните теми: Придобиване на опит сред природата; Практически занимания, свързани с гората; Опознаване на места, свързани с природни забележителности; Стимулиране на творчество; Развиване на креативен и критичен начин на мислене; Как да превърнем екологичното образование в празник?


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен
42-годишен преби възрастен мъж и съпругата му: Причината – засекл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).