Над 101 съда от времето на ВСВ са потопени в района между Дуранкулак и Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:56 / 11.06.2009
440
Над 101 съда от времето на Втората световна война са потопени в района между Дуранкулак и Варна. Това каза кметът на Шабла Красимир Кръстев. Той обясни, че тези съдове не са потопени при бойни действия, а умишлено. Те са потопени на подходяща дълбочина, с идеята един ден бъдат извадени отново, като дълбочината, на която се намират е около 20 метра. В края на Втората световна война, когато от пристанището в Констанца започва изтеглянето на немския флот, корабите от състава на флота не са могли да преминат през Босфора, тъй като там вече са се били установили съюзническите сили, за това те са ги потапяли между Дуранкулак и Калиакра, където има около 52 потопени съда. Около залива между Калиакра и Варна има още 49 - това е според архивните справки, разказа кметът.

Освен военни останки, край Шабла има и археологически забележителности. „Тук се намира древното пристанище Кария. То в момента се намира на 3-4 метра под водата, тъй като с времето нивото на Черно море се е повишило. На брега има останки от крепости, които в епохи са били обитавани от различни цивилизации. Под водата има доста археологически останки, но това е една много деликатна тема и е свързана с опазването на това наследство", разказа още Кръстев.

В устройствения план на общината е предвидено място за изграждане на център за подводна археология. Става въпрос за проект, който трябва да бъде изготвен от специалисти. В света съществуват различни практики - на места подводната археология е забранена изобщо, а другаде има възможност да бъде експонирано това, което е на дъното и то не всичко. Това се прави организирано, по определен ред, каза още кметът на Шабла.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Калин Стоянов ще бъде втори в листите на "ДПС-Ново начало" в Бург...
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).