Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Над 30 вида лалета и много цъфтящи храсти има в Ботаническата градина в Балчик
Автор: Екип Varna24.bg 11:57 / 23.04.2011Коментари (0)1646
Над 30 вида лалета и много цъфтящи храсти донесоха пролетта в Ботаническата градина в Балчик. Това съобщи ръководителката й Ина Манчева.

Много от храстите в градината са отрупани с цветове, например японската дюля. Пъстри цветни килими образуват теменужките, незабравките, паричките, ирисите и още много други пролетни цветя. Въпреки че дърветата там все още не са разлистени, празникът на цветята в Ботаническата градина започна. По думите на Ина Манчева тази година посетителите ще имат възможност да се полюбуват на 102 вида лалета, които цъфтят в различни периоди на пролетта. Акцент в колекцията са лалетата джуджета и мултифлора, при които от една луковичка излиза букетче от цветове.

Аранажирана на открито е вече почти цялата колекция от едроразмерни кактуси и сукуленти, с изключение на видовете с африкански произоход (всички видове алое, млечките и т.н.) заради все още много ниските температури през нощта и рано сутрин. И това лято посетителите на градината ще могат да се насладят на различните кътове в нея. Този за хора със зрителни затруднения във формата на дъга дава възможност на незрящи чрез докосване с ръка да разпознаят различни морфологични белези на растенията - грапавост, форма и аромат на листа и плодове. Това е царството на жасмина, розмарина, ментата, лавандулата, мащерката и еделвайса. Дори наименованията на растенията са изписани на табели с Брайлова азбука. В къта с декоративни треви са експонирани житни растения - мнообразие от багри на листа, височина и форма на класовете. Посетителите могат да видят пампаска трева, китайска тръстика, както и представители на родовете Пенизетум, Власица и Власатка. През лятото оживява кътът с медицинските треви. В него са събрани храсти и цветя с лечебни свойства - ефедровият храст, ехинацеята, мурсалският чай, салвията, невенът, макът и други лековити растения. Представени са около 50 вида и сорта в над 10 семейства. Окото и фотообективът на туристите привлича също алпинеумът. Там се намират скални и алпийски растения, като жълт равнец, еделвайс, пирен, тинтява, арабис, скални рози и други интересни растения. В хармония с тях съжителстват ниски джуджевидни форми на няколко иглолистни вида. Ботаническата градина в Балчик е известна с екзотичните си дървета - магнолия, гинкобилоба, каучуково дърво, копринено и още много други красиви и със странни имена. Новото, с което ще бъдат изненадани това лято туристите обаче, е колекцията от рози на Дейвид Остин. Те ще бъдат представени за пръв път. Английските рози съчетават деликатното очарование и аромат на старата роза с широката цветова гама и повторен цъфтеж на модерната роза, защото са кръстоска на двата вида.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Избори в САЩ
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: