Наказват оператор от тел. 112 за непрофесионална реакция

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:55 / 25.02.2009
657
Дете, което се оплакало на тел. 112, че се страхува да стои вкъщи само, на следващия ден получило суров урок от родителите си. Оказало се, че на другия ден операторите звъннали у дома им, за да кажат на майката и бащата да предупредят детето повече да не им звъни. Наказателната акция от страна на родителите се оказала своевременна - хлапето било набито. На другия ден обаче то пак позвънило на спешния телефон, за да разкаже какво му се е случило. Тази история разказа вчера в Шумен главният директор на "Национална система 112" Стоян Граматиков.

В същото време операторка от Районния център 112 във Варна ще бъде наказана, защото реагирала неправилно при обаждане на 30 януари от шуменец. Човекът съобщил, че не се чувства добре и вероятно има хипертонична криза. По прозвучалия в телефонната слушалка глас операторката преценила, че състоянието му не е тежко и затова не сигнализирала в Спешна помощ. Минути след първото обаждане последвало второ - от приятел на болния. Чак тогава операторката направила връзка с екип на Спешна помощ. Лекарите, които се отзовали на място в дома на болния, също установили, че случаят не е спешен. Въпреки това дежурният оператор ще бъде наказан. "Трябвало е да се свърже с медиците още при първото обаждане", категоричен бе Граматиков.

Средно по 370 обаждания на ден са постъпвали на тел. 112 от Шуменска област, обобщи Граматиков. Общият им брой до момента е 20 434. Най-много са обажданията от община Шумен - 8583, на второ място е община Нови пазар с 2170, най-малко са звънили от Смядово - 664 пъти. Директорът на Районния център във Варна Никола Вълев каза, че на 20 и 21 февруари заради сложната зимна обстановка рязко са се увеличили обажданията от Шуменско. Тогава чрез спешния телефон екип на "Гражданска защита" помогнал на мъж и жена, затънали в преспите в района на с. Белокопитово.

Очаква се Европейската комисия да задължи мобилните оператори до 2012 г. да подобрят техниката за локализация на обажданията с точност до 20-30 метра. Сега тя е най-голяма там, където има повече клетки на мобилни оператори. Извън градовете една клетка може да покрие до 35 км.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Автомобил се заби в мантинелата на АМ "Хемус"
В Добричко: Само за дни - 4 опита за "ало" измами, 80-годишна жен...
Калин Стоянов ще бъде втори в листите на "ДПС-Ново начало" в Бург...
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).