Нона Караджова: Невидима, но важна е инвестицията във водния проект на Провадия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:47 / 27.04.2012
1127
Като невидима, но изключително важна инвестиция определи министърът на околната среда и водите Нона Караджова отпуснатите по европроекти 18,7 млн. лв. за модернизирането на пречиствателната станция за отпадъчни води в Провадия и изграждането и реконструкцията на 3 км ВиК мрежа в града.

Вчера тя и кметът на община Провадия Филчо Филев подписаха договор за финансирането на проекта. Парите за него са осигурени по Оперативна програма "Околна среда" и общината.

В рамките на проекта ще се изгради нова канализация в Южната промишлена зона на Провадия, ще се реконструира ВиК мрежата по ул. "Дунав", основно ще се ремонтира канализационен тласкател и ще се осигури биологичното пречистване на отпадните води в съществуващата пречиствателна станция. Строителството на обектите трябва да приключи до октомври следващата година.

"Това е най-голямата инвестиция, правена в града ни през последните 25 години", обясни кметът на Провадия. Министър Караджова похвали екипа, разработил проекта, който успял да вмести в графиците и да подсигури финансирането. 3,6 млн. лв. ще бъдат отпуснати по европрограма, 690 000 лв. ще даде държавата, а общината трябва да подсигури 400 000 лв. Според екоминистъра обаче сериозни проблеми се очертават с депото за битови отпадъци в района.

"Регионът е в тежка ситуация. Това не е само тук. Масово е за страната. Имаше срокове, които отдавна са изтекли. Повечето от общините нямаха представа какво трябва да се прави. Има 23 региона, определени за управление на отпадъците, а само един от тях имаше готов проект", сподели министър Караджова. Според нея проектът за изграждането на депо за отпадъци във Вълчи дол засега е абсолютно неизпълним. И причините за това са много. Но тя допълни, че е оптимист. С проблема били ангажирани експерти от Европейския съюз, които щели да помогнат.

Министър Караджова заяви, че предстои приемането на нов закон, който предвижда по-строги санкции срещу крадците на желязо и пунктовете, които изкупуват видимо краден метал. "Масово се крадат метали от инфраструктури и кабели на енергоразпределителните дружества. Да не говорим за паметници. Наказанията трябва да са строги, за да имат някакъв ефект", смята екоминистърът.

Източник: в. Черно море


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Разкрит е заговор за убийството на папа Франциск по време на посе...
Почитаме 108-годишнина от Добричката епопея
Фекални води текат по улица в Китен
Започна 27-ия Международен конкурс "Надежди, таланти, майстори" в...
Близо 500 участници от рекордните 78 отбора на маратона в София
Тежък инцидент! Влак помете кола, има загинал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).