Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нови подробности за хосписа за стари хора в Банкя, който избухна в пламъци
Автор: Екип Varna24.bg 19:43 / 15.08.2024Коментари (0)1723
©
Незаконният хоспис за стари хора в Банкя е на фирма, която има регистриран пансион за животни и то на друг адрес. Това каза за БНТ заместник-министъра на труда и на социалната политика Лазар Лазаров. В хосписа вчера пламна пожар и един човек загина. Управителката на мястото беше задържана за 24 часа. След проверка Агенцията за качеството на социалните услуги е изпратила сигнал до всички компетентни органи, за нелегалната дейност на обекта, но мерки не са взети.

Никой не е знаел, че етаж от къща в центъра на Банкя се използва за настаняване на възрастни и болни хора. Сградата е частна, но до нея има свободен достъп, условията в незаконния дом за стари хора изглеждат приемливи, щетите от пожара не са големи. По обяд на мястото имаше екип от следователи от "Криминална полиция".

Местните жители разказват, че преди в сградата да има нелегален дом за стари хора, вътре са нощували бездомници.

Димитър Димитров: "Имаше някакви фирми, аз кабелната съм си плащал там и спяха разни наркомани чат пат. - Кой ги е пускал? - Е то беше разтворено."

Сградата е на три етажа и е паметник на културата, някога тук е имало дом за деца без родители, в момента на първия етаж има служба по геодезия и кадастър, на втория няколко лекарски кабинета, а на третия е незаконния дом за стари хора.

Не е ясно как е регистриран незаконният дом за възрастни хора в Банкя, това каза за заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Според него, този тип дейност трябва да бъде инкриминирана, защото сега наказанията са само административни:

"След като се наложи глоба, има случаи, в които те продължават, ние отново отиваме, а понякога е възможно и друг подход, затваря се обекта и се отваря в близост."

След направената проверка от Агенцията за качеството на обществените услуги през юли е установено, че на адреса пребивават 11 лица. При вчерашният инцидент те са били 5, затова и зам.-министър Лазаров смята, че са се подготвяли за местене:

"Става ясно, че не можем да установим собственик, не можем да установим фирма, предоставен е ЕИК на фирма, обаче под това излиза регистрация на пансион - пансион не за хора, а за животни.

И полицията се оказва безсилна, още снощи е задържана управителката на незаконния дом, но правомощия за затварянето му реално няма никой, защото това не е лицензирана социална услуга и работи на принципа на хотел. И не на последно място излиза в пъти по-евтино от лицензирана подобна услуга.

"Вероятно възникват някакви въпроси, кой и защо следва да затвори този незаконен дом - това са въпроси към други институции, но не и към МВР", каза Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи.

Кметът на Банкя Рангел Марков, оказа се, разбра от медиите за нелегалния пансион: "И честно казано, не знам кой би трябвало да ме информира, тъй като това се оказа незаконен дом. Юни месец е имало проверка от социалното ни министерство и те не са ни информирали, че на нашата територия има такъв, а смятам, че би следвало, тъй като на практика ние сме на терен."

Възрастна жена остава с опасност за живота в "Пирогов", останалите три жени, които са живели в къщата в Банкя са настанени в две институции. Едната в дом "Надежда" на ул. "Пиротска", но близките ѝ вече са я прибрали вкъщи, а останалите две в "Зона Б5". В България има 120 лицензирани места, които предлагат социалната услуга, в София са 29. 66 000 души пък имат правото да получат домашна подкрепа по програмата за социален патронаж.



Още по темата: общо новини по темата: 4
16.08.2024 »
15.08.2024 »
15.08.2024 »
14.08.2024 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Бюджет 2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: