Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Новият сезон на Златните пред провал
Автор: Екип Varna24.bg 09:37 / 06.11.2008Коментари (0)664
© Varna24.bg
"Ако пречиствателната станция на Златни пясъци, не бъде изградена догодина, през следващото лято курортът може и въобще да не отвори". Това съобщи за "Позвънете Новини" членът на Надзорния съвет на "Златни пясъци" АД Николай Недков. "Интересно е, че точно в момента, когато започваме да освобождаваме държавата от нейните ангажименти, вместо да срещнем пълна подкрепа, се сблъскваме с изказвания, които могат да разколебаят инвеститорите в Златни пясъци", каза още Недков в отговор на изказването на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустрийството Димчо Михалевски. Зам.- министърът обяви, че държавата няма намерение да се съобразява с плановете на "Златни пясъци" да изгради самостоятелно пречиствателната станция в комплекса. Той посочи, че дружеството няма как да осигури финансирането, а технологията, заложена в проекта, била непроверена.

"Технологията, която ще използваме, е водеща в света. Тя е била избрана измежду 80 други технологии при инфраструктурното обезпечаване на изкуствените острови в Дубай. Чрез нея се постигнат по-ниски показатели на таксата за пречистване, което означава, че ще се намалят разходите. Освен това имаме поевтиняване на проекта, тъй като се изключва заустването в морето. Водата излиза 97-98% чиста и е напълно годна за поливане и миене и може да се излива в акваторията, без да се налага да се прави заустване миля и половина навътре", обясни Недков. По думите на шефа в "Златни пясъци", проектът предвижда станцията да бъде направена изцяло под земята. Над пречиствателната, която ще заема 2,5 декара, ще бъде изградена тропическа оранжерия, която ще се превърне в нова атракция за туристите, а през зимата в нея ще се прибират и палмите, които красят комплекса през активния сезон.

"Топлината, която се отделя по време на пречистването в станцията, дава възможност да се топлят освен оранжерията и два хотелски комплекса с 4 - 5 басейна", уточни Недков. Той допълни, че изграждането на оранжерията е част от проекта за пречиствателната. "По първоначалните ни разчети станцията с оранжерията ще струва 14 млн. евро, а не 20 млн. евро, както казва Михалевски", посочи Недков. В проекта е предвидено и изграждането на голям резервоар за вече пречистена вода, към който ще се включи цялата поливна система в комплекса, а с нея ще се мият и улиците на Златни пясъци.

"Държавата би трябвало да ни благодари за действията, които предприемаме и очаквам пълно съдействие от страна на МРРБ, тъй като проблемът е много сериозен, а с темповете, с които се работи, пречиствателната стнация няма да стане факт поне още три години", коментира Недков. По думите му, старата държавна пречиствателна вече няма разрешение за заустване, а и не отговаря на критериите. Според шефа на дружеството, ако в този момент експерти на РИОКОЗ направят необходимите проверки, станцията ще бъде затворена веднага. "На всички в "Златни пясъци" ни е ясно, че тръбата за заустване е прекъсната в зоната на буната и че цяло лято отпадни води се изливаха на плажа. Още повече в момента тече и процедурата за концесия, а държавата заложи в своите документи, че екологичната обстановка в комплекса е на високо ниво. Мога да кажа, че екологичната обстановка е трагична и всеки нов концесионер ще поиска намаление на таксата, защото това лято състоянието на водата беше отчайващо", обясни Недков.

"Проблемът е, че проектът е наш, а не е на някой от министерството, за да може да вземе комисиони. Техният проект е от преди 40 години", аргументира се шефът на "Златни пясъци". В дружеството вече имат проект и за яхтен и SPA комплекс. Предстои в курорта да се изградят и рибарници за отглеждане на екзотични видове риба.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: