Облъчените с радиация роми избягаха от болницата в Девня

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
10:02 / 12.09.2012
870
Четирима от облъчените с радиация роми, които откраднаха източници с опасно йонизиращо радиоактивно излъчване от завод "Полимери" край Девня, са напуснали болницата през нощта на 10 септември. Това съобщи директорът на девненската болница д-р Красимир Денков.

Сутринта беше останал само един пациент, уточни лекарят и допълни, че от здравното заведение не са имали право да задържат ромите. В късния следобед вчера излязоха и резултатите от изследванията на облъчените. Няма проблеми, всичко е в норма, каза д-р Денков.

През изследване са минали и онези роми, които са избягали през нощта от болницата. И при тях всичко е наред, увери той. Доктор Денков обясни, че симптомите при облъчване се проявяват три-четири дни след контакт с източника на йонизиращо радиоактивно лъчение. Според него от кражбата на опасните уреди са минали около десетина дни, но при ромите оплаквания няма. Доказали са го и всички изследвания, които са им направени.

В контакт с облъчените е имало общо 40 души, имаме списък с имената им, те също ще бъдат под наблюдение и прегледани, каза зам.-кметът на Девня Ели Иванова. Тя съобщи, че всички са в добро състояние. Радиационният фонд в района на Девня е в нормални граници. Това са установили специализирани екипи, които са правили замервания вечерта на 10 септември. Кризисният щаб по въпроса ще заседава отново в петък в Девня.

Облъчените роми ще бъдат поставени под триседмично лекарско наблюдение. Очакват се и проверки в "Полимери", за да се установи дали се съхраняват правилно радиоактивните уреди.

Припомняме, че преди дни група роми открадна източници на йонизиращо радиоактивно лъчение от завод "Полимери". Без да подозират за опасността, те занесли опасната "стока" по домовете си. В крайна сметка полицията задържа няколко от крадците след обиск в къщите им.

Източник: в. Черно море

Виж коментарите (2)

Още по темата (3):
11.09.2012 МЗ: Няма опасност за населението в района на Девня
11.09.2012 Радиоактивната "плячка" разтревожи Девня, крадците не подозирали за
опасността
10.09.2012 Откраднаха радиоактивни предмети от "Полимери"
Още новини от Регионални новини:
Няма данни за пострадали или разрушения в Русенско след силното з...
Бившият кмет на Омуртаг Ешреф Ешрефов излиза под гаранция
Верижна катастрофа с три тира!
Километрично задръстване на АМ "Тракия": В посока София има две к...
Полицията в Шумен предупреждава за телефонни измами
"Притеснява ме да не се бият": Заради ремонт вместо в основното с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).