Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обществено обсъждане се проведе в Белослав за бъдещето на 2 училища
Автор: Екип Varna24.bg 15:54 / 07.04.2010Коментари (0)734
За първи път в последните 20 години в Белослав се проведе обществено обсъждане за развитието на училищното образование в общината, съобщиха от общината. Снощи родители, учители, граждани, училищни директори, представители на общината и общинския съвет се събраха в сградата на местното читалище „Съзнание", за да дискутират бъдещето на двете училища, които се намират в южната част на Белослав. Местната власт по инициатива на кмета Емил Дичев попита обществеността дали Начално училище „Отец Паисий" да се преобразува в основно училище, за което настояват родители и учители. Втората идея, поставена на обсъждане, е учебното заведение да се слее със СОУ „Св.Св.Кирил и Методий" като се образува едно голямо училище с 2 сгради. И двете предложения излизат от съответните учебни заведения и бяха внесени в общинския съвет на последното му заседание през март. Тогава обаче заради спорове и редица останали неизяснени въпроси съветниците отложиха гласуването. Целта на публичния дебат е да се чуе мнението на всички заинтересовани страни, за да могат съветниците да се съобразят със становището на гражданите и да се вземе най-доброто за самите деца решение, коментира по време на форума кметът на Белослав Емил Дичев.

Позицията на ръководството на НУ „Отец Паисий", където учат около 100 деца, е постъпилите от първи клас ученици да продължават образованието си в същата сграда, която се намира в центъра на града, разполага с добра материална база и има свободен капацитет. Предложението е подкрепено с подписка от 93 процента от родителите. Според директора на СОУ „Св.Св.Кирил и Методий" и съветник от БСП Веска Вълканова обаче този вариант ще доведе до затруднения с финансирането, кадрови проблеми и спад в качеството на образование заради малките мащаби на началното училище. Присъстващите родителите реагираха остро на тези опасения и изразиха категорично несъгласие с идеята за сливане на двете учебни заведения. Майки настояха да се запази конкуренцията в образованието с цел да имат избор къде да учат децата им, тъй като сливането би означавало на практика закриване на началното училище.

Окончателно решение към кой от двата предложени варианта ще се пристъпи, общинският съвет на Белослав ще вземе окончателно на следващата си сесия, която ще се проведе в края на април.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: