Община Каварна ще започне изграждането на ветрогенератори тази година

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:21 / 05.01.2009
857
През 2009 г. Община Каварна ще се съсредоточи върху изграждането на алтернативни източници на енергия - ветрогенератори. В тази насока ще бъдат инвестирани около 1 млрд. лева. Това каза кметът на Община Каварна Цонко Цонев. Каварна работи в тази посока вече 5 години, но според Цонев, тази година ще се почувстват най-големите резултати по отношение на алтернативните източници на енергия - ще бъдат поставени ветрогенератори. Тази година ще се завършат около 200 мегавата, ще бъдат поставени 200 ветрогенератора, като вече работят 100. „Това означава, че през 2009 г. ще има 300 мегавата работеща енергия на територията на общината, което е ¾ от мощността на първия блок на АЕЦ „Козлодуй", каза Цонко Цонев.

Приоритет на общината през 2009 г. ще бъде развитието на туризма. Ще бъде продължена линията на концертния туризъм. „Ще се привличат хора в Каварна по този нестандартен начин, ще се облекчат фирмите, които работят в областта на туризма, няма да се увеличават туристическите такси, които се събират от хотелите, няма да има промени и в лиценза за алкохол и цигари. Ще се продължи със същите облекчения, които имаше до момента. По този начин, създавайки добри условия и реализирайки културната си програма, смятаме, облекчавайки развитието на туристическия бизнес, да спомогнем за неговия растеж. Ще продължим с облекченията, които правихме през последните пет години", обясни Цонев.

През 2009 г. ще започне строителството на нова сграда на общината в центъра на Каварна. Целта е да се обединят всички общински служби и да се подобри обслужването на каварненци.

Средства ще бъдат инвестирани и в местността Яйлата, където от общоината смятат да реставрират крепостта от V век, нос Калиакра, също. „Т.е. ще продължим развитието на културния туризъм с инвестиции директно от страна на общината. Ще се кандидатства и по проекти, свързани със селския туризъм и с културното наследство", обясни кметът на Каварна.

През месец октомври ще бъде пуснато в експлоатация и голф-игрище с 18 дупки, с цел засилване на туристическия поток.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Политическият пъзел в Благоевградска област става все по-заплетен...
Автомобил се заби в мантинелата на АМ "Хемус"
В Добричко: Само за дни - 4 опита за "ало" измами, 80-годишна жен...
Калин Стоянов ще бъде втори в листите на "ДПС-Ново начало" в Бург...
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).