Обсъждат архитектурното наследство на среща в Балчик

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:56 / 21.05.2010
584
Архитектурна среща под наслов „Знаци на времето", посветена на опазването на уникалните природни и културни богатства на Балчик, с акцент върху архитектурното наследство, организира клуб Приятели на Балчик към Камарата на архитектите - Варна. В срещата, която ще се проведе на 25 май в Каменната зала на Двореца в Балчик, са поканени да участват практикуващи архитекти, изследователи и архитекти на отговорни длъжности в управленски и културни институции. Програмата за деня предвижда разнородни прояви от 10.00 до 17.00 ч., като в началото ще бъде открита изложба, проследяваща творчеството на арх. Хенриета Делавранча - Гибори. В периода 1930 - 1940 година румънската архитектка създава някои от емблематичните и до днес за облика на Балчик сгради. От Румъния, специално за събитието, пристига арх. Милица Сион - aвтор на изложбата. Следва дискусията „Знаци на времето", чиито теми в три модула ще модерират архитектите Владимир Попов, Енчо Димов и Тодор Даскалов. Арх. Станчо Веков ще направи мултимедийна презентация на дългосрочния проект „Изчезващите къщи/Хубавите къщи", който изследва съвременните български практики за съхраняване на архитектурното наследство.


Приятели на Балчик към КАБ - Варна, из статута на клуба

• Клубът е основан през октомври 2009 година от група архитекти.
• Главна цел е да бъдат съхранени неоценимите природни и културни богатства на Балчик и околностите му.
• Предмет на дейността са както инициативи в областта на изучаване и опазване на архитектурното наследство, така и активното съдействие на всички усилия за съхраняване на уникалните архитектурни достойнства на Балчик.
• Интересите са насочени не само към знаковите сгради и места, но и към опазването на цялостната градска тъкан - ландшафт, улици, жилищни и други сгради, малки форми и елементи от градската среда.
• Ще се подпомагат и популяризират всички полезни за града архитектурни инициативи.
• Балчик се нуждае от независима архитектурна експертиза
• Ще се помага професионално и на всички частни лица, организации и институции, които споделят каузата за достойно развитие на любимия ни град.

• Има подкрепата от: КАБ и САБ Варна, Община Балчик, КК Албена, Архитектурен и парков комплекс „Двореца" Балчик

• Основатели на клуба Приятели на Балчик:
арх. Владимир Попов, арх. Велин Нейчев, арх. Енчо Димов, арх. Димитър Стефанов, проф. арх. Емил Ретеган, проф. арх. Мирча Окинчук, проф. арх. Тодор Булев, арх. Константин Димов, арх. Тодор Даскалов и арх. Чавдара Николова.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).