Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Окръжен съд – Добрич, решава дело за собствеността на кучето Мима
Автор: Екип Varna24.bg 16:10 / 20.06.2011Коментари (0)541
Окръжен съд - Добрич, обяви за решаване въззивното гражданско дело, образувано по жалба на гражданка на Русе срещу решението на Районен съд - Добрич, с който е отхвърлен предявеният от нея срещу Сдружение с общественополезна дейност "ГЕРМАНО-БЪЛГАРСКА ПОМОЩ ЗА ЖИВОТНИТЕ" със седалище в Добрич, иск за признаване на правото й на собственост на кучето Мима, както й за осъждане на ответното сдружение да предаде владението върху него. Това съобщават от пресцентъра на съда.

На 6 юни тази година във въззивния съд е образувано делото, срещу обжалваното решение на Районен съд - Добрич, от 11 април 2011 г. Първоинстанционният съд е намерил иска на русенката за неоснователен и го е отхвърлил с мотив, че ищцата не е доказала, че ответното сдружение владее или държи без правно основание кучето. Районният съд е приел за установено, че кучето Мима е намерено безстопанствено от свидетел по делото на 8 или 9 март 2010 г. в град Дряново. На 30 март миналата година свидетелят е предал животното на ищцата в качеството й на председател на Сдружение с нестопанска цел "Грижа и подслон за всеки". Тя веднага е отвела кучето в приюта на русенския клон на регистрираното в Добрич Сдружение "Германо-българска помощ за животните".

Законът за защита на животните предвижда възможността настанените в приют животни да бъдат предоставени безвъзмездно на лицата, които желаят да ги отглеждат като компаньони, и те да бъдат регистрирани по Закона за ветеринарномедицинската дейност. "В случая с кучето Мима посочената процедура не е проведена и предаването на бездомното куче от свидетеля на ищцата (независимо в какво качество - лично или като управител на Сдружение с нестопанска цел "Грижа и подслон за всеки"- град Русе) няма юридическите характеристики на прехвърляне на собствеността върху животното", посочва Районен съд - Добрич. Съдът уточнява, че в процесния протокол от 30 март 2010 г. изрично е отразено, че кучето се предава на ищцата в качеството й на председател на СНЦ "Грижа и подслон за всеки", а не в лично качество. По тази причина е била открита от същото сдружение и станала обществено достояние дарителска сметка за лечение на животното. Затова съдът смята, че не може да се приеме, че ищцата е станала собственик на кучето от представеното от нея доказателство, че го е регистрирала по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Първоинстанционният съд е установил безспорно, че кучето Мима в момента не се намира във владение и държане на ответника по делото, а в Германия под наздора и грижите на германското сдружение "Немско-българска спешна помощ за уличните животни" - град Хомберг и в немска гражданка. Процесуалният представител на ищцата по делото поиска Окръжен съд - Добрич, да отхвърли това решение като неправилно и необосновано. Според него след като довереницата му е декларирала пред управителя на приюта, че желае да осинови бездомното животно и той е направил регистрацията му в Регистъра на кучетата на територията на община Русе към РВМС Русе, то не може да има съмнение, че считано от 30 март 2010 г. ищцата е собственик на кучето Мима. Адвокатът й твърди, че ответникът продължава да владее без законово основание животното. Адвокатът посочва също, че с решението си Районен съд - Добрич, приема, че и немското дружество не е собственик на кучето и то все още е безстопанствено. Процесуалният представител на Сдружение за общественополезна дейност "Българогерманска помощ за животните" пледира пред Окръжен съд - Добрич за безспорно установено, че към 30 март 2010 г. животното е било безстопанствено и е било предадено на СНЦ "Грижа и подслон за всеки". Според адвоката само от това основание искът се явява неоснователен. Защитникът посочи, че неговият довереник не е собственик на дружеството. То е било предадено от ищцата на немското сдружение със сходна дейност, изведено е от България и се намира в Германия. Окръжният съд в Добрич ще обяви решението си в 30-дневен срок.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Избори в САЩ
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: