Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Окръжен съд – Добрич, решава дело за собствеността на кучето Мима
Автор: Екип Varna24.bg 16:10 / 20.06.2011Коментари (0)541
Окръжен съд - Добрич, обяви за решаване въззивното гражданско дело, образувано по жалба на гражданка на Русе срещу решението на Районен съд - Добрич, с който е отхвърлен предявеният от нея срещу Сдружение с общественополезна дейност "ГЕРМАНО-БЪЛГАРСКА ПОМОЩ ЗА ЖИВОТНИТЕ" със седалище в Добрич, иск за признаване на правото й на собственост на кучето Мима, както й за осъждане на ответното сдружение да предаде владението върху него. Това съобщават от пресцентъра на съда.

На 6 юни тази година във въззивния съд е образувано делото, срещу обжалваното решение на Районен съд - Добрич, от 11 април 2011 г. Първоинстанционният съд е намерил иска на русенката за неоснователен и го е отхвърлил с мотив, че ищцата не е доказала, че ответното сдружение владее или държи без правно основание кучето. Районният съд е приел за установено, че кучето Мима е намерено безстопанствено от свидетел по делото на 8 или 9 март 2010 г. в град Дряново. На 30 март миналата година свидетелят е предал животното на ищцата в качеството й на председател на Сдружение с нестопанска цел "Грижа и подслон за всеки". Тя веднага е отвела кучето в приюта на русенския клон на регистрираното в Добрич Сдружение "Германо-българска помощ за животните".

Законът за защита на животните предвижда възможността настанените в приют животни да бъдат предоставени безвъзмездно на лицата, които желаят да ги отглеждат като компаньони, и те да бъдат регистрирани по Закона за ветеринарномедицинската дейност. "В случая с кучето Мима посочената процедура не е проведена и предаването на бездомното куче от свидетеля на ищцата (независимо в какво качество - лично или като управител на Сдружение с нестопанска цел "Грижа и подслон за всеки"- град Русе) няма юридическите характеристики на прехвърляне на собствеността върху животното", посочва Районен съд - Добрич. Съдът уточнява, че в процесния протокол от 30 март 2010 г. изрично е отразено, че кучето се предава на ищцата в качеството й на председател на СНЦ "Грижа и подслон за всеки", а не в лично качество. По тази причина е била открита от същото сдружение и станала обществено достояние дарителска сметка за лечение на животното. Затова съдът смята, че не може да се приеме, че ищцата е станала собственик на кучето от представеното от нея доказателство, че го е регистрирала по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Първоинстанционният съд е установил безспорно, че кучето Мима в момента не се намира във владение и държане на ответника по делото, а в Германия под наздора и грижите на германското сдружение "Немско-българска спешна помощ за уличните животни" - град Хомберг и в немска гражданка. Процесуалният представител на ищцата по делото поиска Окръжен съд - Добрич, да отхвърли това решение като неправилно и необосновано. Според него след като довереницата му е декларирала пред управителя на приюта, че желае да осинови бездомното животно и той е направил регистрацията му в Регистъра на кучетата на територията на община Русе към РВМС Русе, то не може да има съмнение, че считано от 30 март 2010 г. ищцата е собственик на кучето Мима. Адвокатът й твърди, че ответникът продължава да владее без законово основание животното. Адвокатът посочва също, че с решението си Районен съд - Добрич, приема, че и немското дружество не е собственик на кучето и то все още е безстопанствено. Процесуалният представител на Сдружение за общественополезна дейност "Българогерманска помощ за животните" пледира пред Окръжен съд - Добрич за безспорно установено, че към 30 март 2010 г. животното е било безстопанствено и е било предадено на СНЦ "Грижа и подслон за всеки". Според адвоката само от това основание искът се явява неоснователен. Защитникът посочи, че неговият довереник не е собственик на дружеството. То е било предадено от ищцата на немското сдружение със сходна дейност, изведено е от България и се намира в Германия. Окръжният съд в Добрич ще обяви решението си в 30-дневен срок.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: