Онкоболните в Добрич вече няма да ходят за химиотерапия до Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:43 / 11.10.2011
2177
Онкоболните в Добрич и областта вече не е необходимо да ходят за химиотерапия във Варна. Това стана възможно с разкритото отделение по "Медицинска онкология" в Многопрофилната болница в Добрич, а днес бе неговото официално откриване. Отделението разполага с десет легла. От него се ползват болни на палеативни грижи, за операция и провеждащи химиотерапия. Отделението има капацитет за разрастване броя на леглата, това съобщи завеждащия отделението д-р Светлана Павлова.

Минимум са 18 онкоболните седмично, според наблюдения на специализирана комисия, които се нуждаят от лекарски грижи, което е доказателство колко е необходимо разкриването на такова отделение в добруджанския град. Това каза доц. Христо Гочев, дългогодишен ръководител на Клиниката по онкология във Варна, който всяка седмица провежда прегледи и в Добрич и с чието съдействие е разработено отделението.

Доц. Гочев обърна внимание на факта, че разпространението на рака на простата в световен мащаб е почти 96%, ракът на гърдата обхваща вече 86% от жените, ракът на дебелото черво - 62%. Стойностите за нашата страна са почти същите отбеляза доц. Гочев и подчерта, че все още има много какво да се прави за здравната култура на гражданите по отношение на добрата информираност и редовния профилактичен преглед. На днешното откриване на отделението присъстваха редица официални лица, като министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, кандидат кметът за Добрич на ПП ГЕРБ Детелина Николова, областният председател на партията Румен Иванов, кандидат кметът за Балчик на ПП ГЕРБ д-р Светомир Михайлов, областният управител на Добрич Желязко Желязков и други.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен
42-годишен преби възрастен мъж и съпругата му: Причината – засекл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).