Организират Празник на черешата в Приселци

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
06:55 / 19.06.2011
526
Настоятелство на НЧ "Просвета 1927" - село Приселци със съдействието на Кметство - село Приселци и Сдружение "Зелен дом - Приселци" организират Празник на черешата 2011.

За трета поредна година в село Приселци ще отбележат началото на лятото с атрактивният Празник на черешата. Празникът ще се проведе на 19 юни 2011 г. - неделя, от 11,00 часа на площада пред Читалището в селото.

Празникът на черешата се празнува от 2009-та година. Черешата е символ на Приселци - "Приселска хрущялка" е синоним на най-вкусната и качествена череша за всички варненци, а славата й е излязла вече и извън пределите на областта. Черешата е символ на доброто, предвестница на лятото, вратата, през която влиза берекета и успеха на производителите от Приселския овощен район. Първите 1000 декара овощни насаждения с череши датират от 1970 г. През последните 5-6 години се забелязва засилен интерес към създаване на нови черешови масиви в землището на Приселци. Черешата е първият пролетен плод. Беритбата започва в края на месец май и продължава до края на месец юли. Основни сортове, които се отглеждат в района на Приселци са: Бигаро-Бюрла, Ван, Бинг, Ламберт.


Празникът на черешата започва още от обяд на мегдана в селото с богата фолклорна програма на съставите към Народно читалище "Просвета 1927", село Приселци. Организира се базар с изделия от череши, на който местните производители представят продукцията си. Празникът продължава с много песни, танци, атрактивни конкурси и много изядени килограми череши.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен
42-годишен преби възрастен мъж и съпругата му: Причината – засекл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).