Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отчитат повишен интерес към манастира "Акязълъ баба - Св. Атанас"
Автор: Екип Varna24.bg 12:07 / 18.07.2011Коментари (1)1270
© Impact Press Group
Снимка Архив
Тази година от Историческия музей в Балчик отчитат засилен интерес към културен обект, който преди години е бил малко известен и посещаван от туристи - манастира "Акязълъ баба- Св. Атанас". От началото на годината текето (дервишка обител или манастир) е посетено от около 1000 туристи с организирани посещения, като цифрата на включва поклонниците и онези хора, които посещават мястото, за да се лекуват. Това съобщи Радостина Енчева, директор на Историческия музей в Балчик.

Двуобредният молитвен дом на мюсюлманския светец Акязълъ баба и на неговия християнски двойник Св. Атанас се намира в покрайнините на с. Оброчище, в близост до черноморските курортите по Северното ни Черноморие, между градовете Балчик и Варна. Мястото е известно със своята енергийност. От втората половина на ХIХ в. текето се е превърнало в двуобредно светилище, което се посещава както от мюсюлмани, така и от християни. Патрон на манастира край с. Оброчище е мюсюлманският светец Акязълъ баба, наричан "полюс на полюсите", защото се вярва, че е достигнал най-висшата степен в тайното мистично познание.

Християните пък почитат на това място Св. Атанасий Велики. Те вярват, че някога на мястото е имало манастир, превърнат от мюсюлманите в дервишка обител, а св. Атанас е бил убит от турците, за да защити своята вяра. С древните култове към камъка, дървото и водата са свързани и повечето от обредите, които вярващите вършат в текето. В наши дни от това, което е съществувало някога, са запазени само две сгради. Това са тюрбето ( гробницата на светеца), и имаретът (мястото, където някога монасите вършели своите ритуали и приютявали всеки пътник, минал край тяхната обител). Сградите са с еднакво архитектурно решение.

В нашата страна има само три такива текета. Другите две се намират край с. Тракиец, Хасковско, (на Отман баба) и в местността Сборяново край град Исперих, (на Демир баба), каза Радостина Енчева. По нейните думи, другият културен обект в Балчик, който се радва на голям интерес от страна на туристите, е Взаимното училище. В него са подредени документална зала с фотоси от Възраждането и класна стая, възпроизвеждаща обстановката от втората половина на 19 век. Посетителите на Взаимното училище могат да видят всъщност пълна възстановка на учебна стая, стая на учителя и историческа експозиция " Балчик през Възраждането ". Училищната сграда е реставрирана през 1976 г. Засега не се предвиждат археологически разкопки в района на Балчик поради липса на финансови средства, каза Радостина Енчева.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.12.2012 г.
0
 
 
Поздравления за Радостина Енчева, добър мениджър и сърцат историк!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: