Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Откриха нарушения в МБАЛ Балчик при внезапна проверка
Автор: Екип Varna24.bg 09:33 / 08.03.2010Коментари (0)49595
© Varna24.bg
МБАЛ Балчик ЕООД работи по специалности, за които не е могла да сключи договор със Здравната каса, тъй като не отговаря на стандартите за тези дейности. Това установи внезапна съвместна проверка на лекари и икономисти от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) Добрич. Така например болницата има само един кардиолог и тъй като според стандартите за една специалност те трябва да са поне двама МБАЛ Балчик не е могла да сключи договор с касата по тази клинична пътека. Идеята на това изискване към лечебните заведения бе да се осигури 24-часова грижа за пациентите. Тъй като в болницата не са могли да наемат втори специалист, общината е решила да плаща на лечебното заведение за тази дейност само и само да не се закрива. Така според инспектиращите обаче се дава възможност да съществува една специалност, която не може да бъде подсигурена кадрово и не осигурява пълна и качествена грижа за пациентите.

МБАЛ Балчик бе проверена на 6 март вечерта около 20 часа. Спокойното поведение на работещите и приветливото посрещане на инспектиращите от тяхна страна дадоха съмнения, че болницата е била предупредена, че я очаква проверка. Това съмнение бе затвърдено и от още два факта - директорът на болницата д-р Иво Войчев бе там, тъй като му се наложило да се върне, за да свърши нещо, а необходимите за проверката документи - история на заболяването и направления за хоспитализация на всички хоспитализирани пациенти бяха добре подредени по масите и бюрата. Лекарите и икономистите провериха три отделения от общо 6 - хирургично, неврологично и вътрешно отделение. Всички документи бяха изрядно попълнени. Констатациите бяха само, че в хирургичното отделение има 14 легла, от които само три са заети. Един от тримата пациенти е в болницата от 25 януари. Оказа се, че той е бездомник с ампутирани крака. Приет е в болницата заради измръзване. Няма осигуровки. Социалните служби са поели ангажимент да покрият лечението му, а сега осигурявали и социалния дом, в който да бъде преместен.

В неврологичното отделение от 18 легла свободните бяха 5. За една от тринайсетте пациентки е вписано, че е с инсулт. Тя обаче обясни, че е в болницата, защото имала високо кръвно - 140 на 115 и световъртеж.

Проверката във вътрешното отделение установи, че при 25 легла там 24 са заети. Част от пациентите са приети по клинични пътеки, а други са приети по линия на финансирането от общината.

На края на проверката управителят на болницата се обърна към инспектиращите с думите пак да заповядат, а един от проверяващите лекари се пошегува: „Внимавайте какво си пожелавате".

Според един от проверяващите икономисти по предишни данни от одити МБАЛ Балчик е била по-неизрядна от МБАЛ Каварна, което говорело за това, че вероятно информацията за предстоящата проверка е изтекла. Според инспектиращия, за да се реализират качествени проверки експертите от НЗОК трябва да имат правото сами да влизат на проверка в лечебните заведения. Сега проверките се правят в съвместни екипи на лекари и икономисти от Централното управление на касата и съответната районна каса, на територията на която се намира конкретното лечебно заведение. А за да се извърши проверката, трябва да се премине през сложната процедура по издаване на заповед от страна на директора на РЗОК. Според икономиста, ако проверките на НЗОК се правят самостоятелно, шансовете да изтече информация към някое от лечебните заведения ще са по-малко, а извършената проверка ще е по-ефективна.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: