Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отново заплаха от сеч - този път за борова гора и липови дървета край Вълчи дол
Автор: Екип Varna24.bg 17:29 / 19.05.2010Коментари (0)2197
©
През лятото на миналата година Държавно горско стопанство - Суворово, бе планирало сеч на вековната дъбова гора в местността „Кошубаир" над гр.Вълчи дол, в района около ски-пистата. Сред гражданите се надигна негодувание, последваха подписки и писма до Агенцията по горите и до министър-председателя Бойко Борисов, вследствие на което сечта бе спряна.

На 17 май 2010 г. стана ясно, че този път заплаха от сеч грози боровата гора и липовите дървета в същата местност над ски-пистата, в съседство със спасената миналата година дъбова гора. Граждани, разтревожени от новината, че в боровия масив в местността „Кошубаир" над Вълчи дол се подготвя планирана сеч, заприиждаха още от сутринта в общинската администрация. Дори дърветата, нарочени да паднат, вече били маркирани. Днес проверихме това, маркирането е било извършено. Сечта щяла да започне още тази седмица, имало и фирма, спечелила търга, на която Държавно горско стопанство заплаща за сечта, а после продава дървесината... Казано с терминологията на ДГС- Суворово, сечта се отнася за 10,6 ха борова гора и за 0,5 ха липови дървета в местности 62-с, 62-т и 62-ч, т.е. - за същите тези борови и липови дървета, расли около 50 години над Вълчи дол. Всъщност, без тях в полезрението на вълчидолци вече ще има само един гол баир, а боровата гора ще живее единствено в спомените им...

Във Вълчи дол вече е направена подписка против поредния опит за сеч на гора в емблематичната за вълчидолци местност в околностите на града. До следобедните часове на 19 май общият брой на подписалите се граждани против сечта в боровата гора над Вълчи дол бе около 680.

От общинската администрация успяхме да се свържем с директора на ДГС - Суворово, - инж. Игнат Игнатов, който обясни, че това е планирана сеч и тя ще бъде извършена, „за да се подобри здравословното състояние и устойчивостта" на гората, „да се удължи животът" на насажденията. Въпросът е как на една гора ще бъде удължен животът, когато тя се изсича?!... Оттам-нататък няма да има нищо за запазване... Просто гората ще отпътува на трупи - вероятно зад граница, а някой доволно ще увеличи авоарите в банковата си сметка.

А вълчидолци ще останат със зяпнали уста и ще се тюхкат - къде ли им е отишла „болната" гора?... И кога ли трябва да засаждат отново борчета, че да ги отглеждат още около 50 години, за да се намери отново някой мераклия да ги изсече, въоръжен с резачки и „добри" намерения?... Но вълчидолци не правят това, а пишат подписки и, ако се наложи, са готови да направят жива верига и да спрат сечта.В основанието за подписката четем: „Граждани на град Вълчи дол. Природолюбители и родолюбци!"

От сутринта на 17 май 2010 г. стана ясно, че Държавно горско стопанство - Суворово, планира съвсем скоро сеч на боровата гора и липовите дървета в местността „Кошубаир" над Вълчи дол. Това са дървета, които вълчидолци засадиха и отгледаха с много любов преди години, за да има днес с какво да диша природата около родното ни място, за да се радват на зеленината и бъдещите поколения, за да има къде да се скрият и животни в околностите на Вълчи дол.

През лятото на миналата година спасихме на косъм сечта на вековната дъбова гора в същата местност, сега тихомълком ще ни изсекат боровата гора, расла там десетки години от малки стръкчета разсад! Нека не допускаме това да се случи!

Държавно горско стопанство - Суворово, да не разрешава сечта на красивата борова гора - една от природните красоти край град Вълчи дол!"

Източник: Днес +








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
Процедурата за избор на нов главен прокурор
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: