Пиянският туризъм вмирисва хотелите на Златните

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:22 / 13.06.2011
986
Да се върне възможността собственици на тоалетни в заведения и хотели да вземат пари за ползването им, призова председателят на Асоциацията на собствениците на хотели на Златни пясъци Марко Марков. Причина за искането му се оказаха летовниците от т.нар. пиянски туризъм и тези на all inclusive. По късни доби, вместо да се отбият до хотелите си, за да облекчат физиологичните си нужди, те влизали където им попадне.

"Няма да ви обяснявам какво намираме след тях. Превръщаме се във временна централна тоалетна, а след това влизат и нашите клиенти", жалва се Марков. По думите му най-много от подобни набези страдали хотелите на първа линия и край централните алеи. След туристите пияндета в санитарните възли не можело да се влезе. Физиологичните отпадъци не били най-големият проблем след набезите им. Те натиквали ролките с хартия в чиниите, чупели и вършеели.

На няколко пъти хотелиерите се опитвали да глобят туристите вандали, но те категорично отказвали да платят. Ето защо Марков иска да се върне възможността отпреди няколко години посещенията на санитарните възли в заведенията и местата за настаняване да се таксуват и срещу това да се издава касов бон.

Шефът на Главна дирекция "Контрол на пазара в Комисията за защита на потребителите" Емилия Елчинова обаче попари надеждите на хотелиерите, че ще могат да получават поне малка компенсация за оцапаните си тоалетни. Тя беше категорична, че към момента законодателството позволява по изключение само крайпътните заведения и мотелите да взимат пари за санитарните си възли. Елчинова посъветва хотелиерите сами да се справят с проблема, като просто не допускат пияндетата в хотелите си. Собствениците с нищо не са задължени да допускат външни лица да ползват обекта им, поясни тя.

Топекскурзоводите на Златни пясъци били нелегални бакшиши. За това се оплакаха хотелиерите от комплекса. Въпреки че неколкократно сигнализирали компетентните органи за нелегалните екскурзии, които организират шофьорите на таксита, проблемът си стоял и в началото на новия сезон. Летовниците се подлъгват по по-ниските цени, но не знаят на какви рискове се излагат, коментира Джани Шарков, управител на туристическа агенция. Той обясни, че в подобни аматьорски пътувания, първо, няма екскурзовод и, второ, летовниците не са застраховани за никакви рискове. "Държавната автомобилна инспекция във Варна няколко пъти прави проверки, но проблемът е, че те гледат за нелегални таксита само по централните пътища и алеи. Никой не влиза вътре в комплекса, където всъщност са незаконните "турагенти", коментира бившият председател на Съюза на хотелиерите Георги Щерев.

Освен бакшишите на екскурзоводи и туроператори в Златни пясъци се правели дори и продавачите в бараките и магазинчета в комплекса.

Продавачите в бараките и магазинчетата в Златни пясъци също да получават своеобразни звезди за категоризация, поискаха хотелиери от комплекса. Те трябва да имат поне приличен вид и обноски, коментират собствениците на места за настаняване. "Наше проучване показа, че туристът формира 50-60 на сто от впечатленията си за курорта извън хотела. Когато излезе по алеите на Златни пясъци обаче, той вижда брадясали и мръсни продавачи в неугледни бараки", посочи председателят на Асоциацията на хотелиерите Марко Марков.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен
42-годишен преби възрастен мъж и съпругата му: Причината – засекл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).