Подписаха споразумения за изграждане на най-големия проект за производство на енергия от вятър

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:00 / 16.12.2008
571
Церемония по подписване финансовите споразумения за изграждането на най-големия проект за производство на енергия от вятър у нас се състоя в Министерския съвет. Правителството на България и американската енергийна компания AES подписаха споразумение, което ще даде старт на проект за изграждане на голяма вятърна електроцентрала край Каварна.

Проектът Вятърен парк „Свети Никола" на американската компания AES-Geo Energy предвижда изграждане на 156 мегавата нов вятърен капацитет и средно годишно производство от 340 гигаватчаса електроенергия.

На церемонията премиерът Сергей Станишев заяви, че България е основен износител на електроенергия за Балканския регион и този проект е много важен за енергетиката ни. Станишев припомни, че компанията AES изгражда енергийния проект Марица изток 1 на стойност 1.2 млрд. евро. Обемът на тази инвестиция е съществен за българската икономика, подчерта премиерът и благодари на инвеститорите за доверието към България в ситуацията на световна икономическа криза. Той посочи, че не е лесна задача това, че 16 % от нашето производство на енергия трябва да е от възобновяеми източници към 2020 г.

Инвестицията е от най-високотехнологичните, в най-висока степен е съобразена с екологията, каза министърът на икономиката Петър Димитров.

С тази инвестиция компанията става най-големият инвеститор в България.

Инвестицията е изключително важна заради своя антикризисен характер, каза министърът.

Инвестициите у нас са 5 млрд. евро до края на октомври, което е с 200 млн. евро повече отколкото очаквахме, каза Димитров. Имаме всички шансове чуждите инвестиции тази година да са на нивото от миналата, каза той.

Ние увеличаваме нашите инвестиции до 1.5 млрд. евро, мисля, че това е много важно за вашата страна и знак на огромно доверие, каза Пол Ханрахан, президент и изпълнителен директор на AES. Той посочи, че компанията оперира в 30 страни по целия свят и е от особено значение, че този проект ще се реализира у нас.

България може да бъде център в региона в областта на чистата енергия, каза американският посланик у нас Нанси Макълдауни и подчерта, че проектът е израз на доверие към нашата страна.

От страна на американската компания бяха връчени официални сертификати за благодарност към българското правителство.

На церемонията по подписването на споразуменията присъстваха министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров и министърът на здравеопазването Евгений Желев.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Политическият пъзел в Благоевградска област става все по-заплетен...
Автомобил се заби в мантинелата на АМ "Хемус"
В Добричко: Само за дни - 4 опита за "ало" измами, 80-годишна жен...
Калин Стоянов ще бъде втори в листите на "ДПС-Ново начало" в Бург...
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).