Полуразрушена от земетръс Шабла чака още пари от Бойко

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:36 / 18.03.2010
925
Комисията по възстановяване и подпомагане при бедствия към Министерския съвет все още не е изпратила информация до Община Шабла за точния размер на сумата, която държавата е готова да поеме след земетресението от около 5-а степен по скалата на Рихтер от 5 август м.г. и за срока, в който средствата ще пристигнат. Последните известия, достигнали до кмета от ГЕРБ Красимир Кръстев, са, че междуведомствената комисия ще се изгражда до края на март. При започването на същинската й работа ще бъдат разгледани изпратените документи, добавя Кръстев. "Предварителният преглед не констатира забележки. Въз основа на документацията трябва да се определят сумата и начинът на плащане за частните сгради, църквата, читалището и други обекти с поражения, степенувани като лека или тежка щета", поясни Кръстев.

Той оценява като положителен стремежа към по-голям контрол, за който говори вицепремиерът Цветан Цветанов като оглавяващ комисията. В същото време в общината се тревожат кои от направените разходи ще им бъдат признати. "Ние, каквото можахме, ремонтирахме, защото ставаше дума за щети по административни сгради, детски градини. Не успяхме да се справим с читалището. Налице са структурни нарушения, заради тях комисията, която одитира сградата, ме накара да я затворя. Евакуирал съм всички. Читалището не функционира, нямаме голяма зала. Кинозалата, която ползвахме за съставите, библиотеката, музейната и художествената експозиция, не работят", обяснява ситуацията Кръстев. Кметството е приютило част от читалищните работници.

Дни след земетресението Бойко Борисов пристигна в Шабла и със строго загрижен вид посети поразените сгради, дори се скара на журналистите, че го „преследвали" и в пострадалата църква и не можел да се помоли на спокойствие, влезе и в няколко напукани от земната стихия домове и пред погледите на собствениците им нареди на кметството до седмица да изпратят оценката за пораженията, като добави, че те ще бъдат покрити от държавата.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (1)

Още по темата (31):
22.11.2010 Започна ремонтът на шабленския храм “Свети Харалампий"
20.08.2010 Година след земетресението в Камен бряг: Жители се събраха на молебен и
курбан
24.08.2009 Зам.-министър Тодор Чобанов инспектира аварийното укрепване на скалната църква в резервата "Яйлата"
24.08.2009 Зам.-министър инспектира укрепването на скалната църква “Св.св. Константин и Елена” в “Яйлата”
19.08.2009 Укрепват скална църква в Яйлата
14.08.2009 Благодарствен молебен ще отслужат в каварненското с. Камен бряг, което пострада от земетресението на 5 август
Още новини от Регионални новини:
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).