Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
През май започват разкопките на нос Св. Атанас край Бяла
Автор: Екип Varna24.bg 11:07 / 14.04.2011Коментари (1)866
През месец май започват разкопките на нос Св. Атанас край Бяла. Това каза Анастас Трендафилов кмет на общината. Той добави, че средствата, които тази година са отделени за разкопки и вече са гласувани са в размер на 60 000 лева.

"Очаква ме и подкрепа от министерството на културата, но дори и да не ни отпуснат средства то ние ще продължим с проучването на късноантичната крепост", каза още Трендафилов. Самата базилика бе открита през 2009 година, като ръководител на разкопките беше ст.н.с. д-р Валери Йотов от Варненския археологически музей. Сега общината кандидатства за получаване на безвъзмездна помощ по Оперативна програма "Регионално развитие" за реставрацията, консервацията, експонирането и оборудването на археологическия комплекс.

Това стана възможно след като правителството взе решение и отне собствеността на терена, на който се помещава комплекса, от МВР и я предостави безвъзмездно на общината. Археологическите разкопки през миналата година са показали, че се очертава откритото и съществувалото на това място да бъде не само от местно и регионално, но и от национално значение.

Според кмета на Бяла в базиликата наистина има нещо уникално и това е една част от притвора. Обикновено в края на 5 век предверията на църквите започват да се разделят на три части. В нито една друга църква от 5-6 век по българските земи няма такава трета част, представляваща полукръгла абсидна ниша. На този етап на проучване може да се приеме, че крепостта е късноантична (ранновизантийска) и е част от голямата военно-отбранителна система изградена при византийските императори Анастасий и Юстиниян І.

Обхваща площ от около 38-40 декара. Укрепителната линия се е състояла от крепостна стена и ров пред нея. Кули и порти на този етап не са локализирани. Недалеч от крепостната стена е имало казармени помещения, едно от които бе частично проучено. Най-интересният археологически резултат може би е откриването на сграда с масивни зидове от камъни и тухли, които на места са запазени над 150 см височина. Планът на сградата, както и първите открити находки - части от капители, кръстове позволяват да се направи предположението, че става дума за раннохристиянска базилика".

Според кмета на община Бяла разкопките и откритията в крепостта определено ще имат голяма роля и за развитието на туризма в региона. Анастас Трендафилов коментира, че все повече туроператори правят запитвания, дали могат да водят групи. "Тази година очакваме много силен сезон и това е нормално предвид ситуацията в северна Африка", каза още Трендафилов. Той подчерта, че от миналата година общината провежда мащабна реклама на късноантичната крепост, която със сигурност ще привлече много туристи.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.11.2011 г.
0
 
 
Добре ,че открихте , но сега накъде? Днес е 05.11.2011г. т.е. преди зимата обекта стои разкрит без никаква охрано и нищо консервирано. Всеки може да влезе да руши или иманярства вътре По-добре да си беше останало в земята, така толкова години се е запазило , а сега за две три зими и помен няма да остане от Беленските Ви разкопки. И тези хотели наоколо , най-вероятно са в/у ранновизантийската крепост. Кои корумпирани архитекти и управници ги разрешиха? Как ще ги прекарвате групите тур. през частните хотели и имоти?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (458) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: