Признаха "Българската Троя" за европейско селище-уникат

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:31 / 02.02.2009
734
Дуранкулак получи златен печат за уникално европейско селище, съобщи кметът на пограничното село Зюмбюл Медаров. Отличието е връчено от Европейския форум на експертите и Официалното представителство на уникалните селища в Европа. Дуранкулак получава приза за своето историческо и културно развитие и уникални дадености. Учените археолози определят Дуранкулак като „Българската Троя". Основание за това дава археологическият комплекс, открит на Големия остров и западния бряг на Дуранкулашкото езеро. Поради повече от шестхилядолетното човешко присъствие, той се е превърнал в световен еталон за хронологията на добруджанската праистория.

На западния бряг на Дуранкулашкото езеро са открити находки, оставени от най-древното уседнало земеделско-животновъдно население в региона. Там е разграничена и повече от половин век търсената от изследователите първа фаза от развитието на неолитно-енеолитната култура Хаманджия. Така в района на Дуранкулак е установено наличие на цивилизация 2000 години преди Египет и Месопотамия. Праисторическият некропол от времето на новокаменната и каменно-медната епоха е най-големият в света с 1204 гроба. Изследването му е предоставило на науката голямо количество чисто археологическа, антропологическа, социална и демографска информация за енеолитното общество.

В района на Дуранкулак има уникалното каменно строителство на големи двуетажни къщи, където са живеели цели родове. По тези земи са били войските на Наполеон, когато са нападали Русия. Дуранкулак влиза в историята и със селските бунтове през 1900 г. Не на последно място селището е уникално с богатото си биоразнообразие, посочва Зюмбюл Медаров. С уникалния златен печат на Дуранкулак ще се подпечатват всички представителни документи на селището при кореспонденция.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Автомобил се заби в мантинелата на АМ "Хемус"
В Добричко: Само за дни - 4 опита за "ало" измами, 80-годишна жен...
Калин Стоянов ще бъде втори в листите на "ДПС-Ново начало" в Бург...
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).