Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Прокуратурата погва кметове от областта
Автор: Екип Varna24.bg 10:07 / 30.05.2009Коментари (0)528
Сигнали до прокуратурата срещу кметовете на общините Девня и Белослав пускат от областна дирекция „Земеделие". Това съобщи за „Позвънете" началникът на ведомството Георги Балтаджиев.

„Кметът на Девня Атанас Кузев е актувал като общински Стопанския двор в града. Теренът обаче има акт за държавна собственост и принадлежи на Министерството на земеделието и храните", обясни Балтаджиев. По думите му, деактуването е абсолютно незаконно. Той уточни, че част от терена преди три месеца е бил заменен от земеделското министерство. Сделката е приключила и другата страна по нея е заплатила определените от ведомството пари за имота. Сега обаче се оказало, че с държавния терен се разпорежда Кузев. По думите на Балтаджиев, девненският кмет искал да даде имота на частна фирма, а срещу това да получи акции от нея. Имотът е в рамките на града и е регулиран. Шефът на земеделската служба предположи, че това е причината девненският кмет да е проявил апетити към него.

„Актувал съм имота на базата на Закона за общинската и държавната собственост", каза от своя страна кметът на Девня Атанас Кузев. „Нямам притеснения от проверка на прокуратурата, който има такива да си подава жалбите", допълни той.

Сигналът до обвинението срещу кмета на Белослав Емил Дичев пък е заради издадени подробни устройствени планове за застрояване. „Дичев е спуснал заповед за ПУП-ове в нарушение на всички правила и норми на строителство, което е престъпление", категоричен е Балтаджиев. Той изказа предположение, че експертният съвет, който издава застроителните планове, е бил под натиска на кмета.

Емил Дичев от своя страна също е категоричен, че няма притеснения относно проверки на прокуратурата.

"Това, че съм издал заповед, нищо не означава. ПУП-овете се издават от Експертен съвет, който е колективен орган", каза Дичев. Белославският кмет изказа предположения, че това е лична вендета от страна на шефа на земеделската служба. "Най-вероятно го прави, защото общинските кметове го натиснахме да ни връща земи по чл.19", коментира той.

Според член 19 от Закона за собственост и ползване на земеделските земи, общините стопанисват и управляват земеделските земи, останали след възстановяването на правата на собствениците. От влизане в сила на плана за земеразделяне и одобрената карта на съществуващи и възстановими стари реални граници, земите стават общинска собственост. Процедурите се провеждат от местните земеделски служби.

По думите на Дичев, Областната земеделска дирекция умишлено е забавила изпълнението на процедурата и кметовете от Варненско са възроптали. "Тогава набързо съставиха комисия и върнаха земите", разказа още кметът на Белослав.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Бури и градушки 2024
Избори в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: