Провеждат Фестивал на хвърчилата в Шабла

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:26 / 20.09.2011
801
На 23 и 24 септември 2011 г. в близост до най-стария фар по българското черноморско крайбрежие, този до град Шабла, за първи път тази година ще се проведе Фестивал на хвърчилата - един пъстроцветен, ефирен и определено необикновен празник в края на лятото. Фестивалът е посветен на опазването на редкия, но емблематичен за района вид птица- червеногушата гъска.

Празникът е организиран от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Община Шабла, със специалната подкрепа на Зеления център в град Шабла, Българската федерация по авиомоделизъм, Неформална група Amorpha, Българска фотографска академия «Янка Кюркчиeва», Фотографско общество Варна, Галерия «Приятели», както и много други наши приятели от Шабла, района и цялата страна.

Красотата и природните дадености на района - полегати скалисти брегове, широки поляни с постоянeн бриз - ще превърнат този празник в идеалната възможност за популяризиране на идеята за опазване на птиците и по-специално на червеногушата гъска - рядък и застрашен от изчезване вид, зимуващ всяка зима в околностите. Нашата цел е да превърнем Фестивала в традиционно ежегодно събитие, което да спомогне превръщането на този вид в емблематичен за района на Шабла и за страната. Силно се надяваме, че това ще бъде положителен знак, както за устойчивото развитие на района, така и за утвърждаване на образа на България, като страна, опазваща безкомпромисно своята природа и диво наследство.


ДЕН 1 - АКЦЕНТ: ГРАФИТИ И УЛИЧНО ИЗКУСТВО "НАРИСУВАЙ ПТИЦА"

10.00 ч.: Пристигане на участниците и постепенно начало на дейностите.
Акцент на деня ще бъде визуалния купон с графити и уличното изкуство "Нарисувай птица", организиран с помоща на неформална група Amorpha от Варна.

Около 20 изтъкнати улични артисти от цялата страна ще рисуват своите творби на тема птици върху огромни цистерни, разположени сред уникалния екстериор на Фестивала, в близост до морето и на фона на Фара на Шабла. Очакваме новата артистична визия на цистерните да напомня дълго за повода на Фестивала - червеногушата гъска, подпомагайки превръщането на този застрашен вид в емблематичен за района.

През целия ден - сформиране на групите по интереси, включително работилници за хвърчила, тениски, триизмерни птици, бижута и керамика; квилинг -демонстрация на техники за декорация и дизайн, графити върху картони и други подръчни материали и много други.

През целия ден - всички деца и възрастни ще пускат ръчно направени или закупени хвърчила по поляните наоколо. Ще има пробни демонстрации на хвърчила, авиомодели и други летящи обекти, организирани със съдействието на Българската Федерация по Авиомоделизъм.

19.00 ч.:, В «Зеления образователен център» в град Шабла ще бъде официално открит Фестивала на Хвърчилата. След кратките приветствени слова от името на организаторите на Фестивала ще бъдат открити изложбите и обявени наградите от международния фото-конкурс под патронажа на FIAP - "Дивото", Фотоваканция 2011 и конкурса за плакат на тема "Европейската екологичната мрежа НАТУРА 2000 - живот в хармония с природата".

ДЕН 2 - АКЦЕНТ: ДЕЦАТА ПЕЯТ И ТАНЦУВАТ; ПАРАД НА ХВЪРЧИЛАТА

09.30 ч.:Начало на представления на детски театрални и музикални състави и артистични формации от Каварна, Крапец, Дуранкулак, Варна и Добрич.

13.30 ч. Започва ПАРАДЪТ НА ХВЪРЧИЛАТА, който ще включва:

 Техническа оценка на моделите собствена изработка на деца и юноши за класиране на най-красиво летящо хвърчило. Ще се оценяват моделите изработени в работилниците за хвърчила, както и тези на членовете на клубовете към Българската Федерация по Авиомоделизъм;
 Полети на хвърчила и авиомодели за деца и юноши: 1 старт - х 3-5 мин. на участник в зависимост от броя им и силата на вятъра;
 Полети на хвърчила и авиомодели за напреднали: 2 старт - 5 - 8 мин. на участник в зависимост от броя им и силата на вятъра;
 Паралелни демонстрации с авиомодели и хеликоптери
 Полети на хвърчила и авиомодели за деца и юноши: 2 старт - х 3-5 мин. на участник в зависимост от броя им и силата на вятъра;
 Полети на хвърчила и авиомодели за напреднали: 1 старт - 5 - 8 мин. на участник в зависимост от броя им и силата на вятъра.


През цялото време паралелно се провеждат демонстрации на хвърчила, авиомодели и други летящи обекти.

18.00 ч. Обявяване на победителите и раздаване на наградите.
19.00 ч. Концерт на група "La Migra" - музика, море, светлина и още нещо...

СЪПЪТСТВАЩИ МЕРОПРИЯТИЯ ПРЕЗ ДВАТА ФЕСТИВАЛНИ ДНИ

Фотографско Общество Варна, заедно с основните партньори на Фестивала ще организират фотографски пленер "Цветно, летящо и прекрасно ...за доброто на червеногушата гъска", чиято цел ще бъде заснемането на всички изяви по време на Фестивала, както и на уникалния екстериор на мястото на събитието. Специално жури ще избере 20 от най-добрите фотографии, които ще бъдат разпечатани и организирани в изложба в Зеления център в град Шабла, през ноември или декември 2011. Последната ще бъде показана и в градовете Варна, София, Русе и други.

На мястото на провеждане на Фестивала ще бъдат осигурени шатри, които ще подслоняват щандове на: БДЗП; Зелен център/Община Шабла; "Сдружение обединени за Шабла"; "Център за социална интеграция и рехабилитация - Шабла"; Местни фирми за производство на хлебни изделия, мед, зеленчуци и др.; хапване и пийване;

През двата фестивални дни гостите на Зеления център ще могат да посетят изложбите от международния фото-конкурс под патронажа на FIAP - "Дивото", Фотоваканция 2011 и конкурса за плакат на тема "Европейската екологичната мрежа НАТУРА 2000 - живот в хармония с природата".

Ще бъдат организирани екскурзии за наблюдение на птици до Шабленска Тузла.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен
42-годишен преби възрастен мъж и съпругата му: Причината – засекл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).