Провеждат в Албена среща за прозрачни общини

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:51 / 10.06.2009
629
На 11 юни в к. к. Албена в хотел Лагуна гардън ще се проведе национална среща "Ефективно и прозрачно управление в общините - какво постигнахме досега" по проекта на НСОРБ "Гражданите и общината - партньори за прозрачна и ефективна местна администрация", реализиран в рамките на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансиран със средства на Европейския социален фонд на ЕС.

В изпълнение на амбициозната си задача да подкрепя общините и за реализиране принципите на европейската Стратегията за добро управление, НСОРБ кандидатства пред Оперативна програма „Административен капацитет" и спечели финансиране за проект "Гражданите и общината - партньори за прозрачна и ефективна местна администрация". В рамките на предвидените по проекта, дейности беше извършено подробно проучване за практиките в общините за открито, прозрачно и отговорно управление, което беше представено на Годишната среща на местните власти.

Едновременно с това бяха избрани 13 пилотни общини (списък на общините - можете да на сайта на НСОРБ - www.namrb.org), които приоритетно ще прилагат мерките за добро управление на базата на разработени едногодишни планове. Всички общини разработиха планове, които включват мерки, както за подобравяне работата с гражданите, така и такива за цялостно по-ефективно и най-вече прозрачно управление на местно ниво (Плановете могат да бъдат намерени на сайта на проект. Вход през сайта на НСОРБ). Сдружението ще осигури на пилотните общини целеви обучения по заявени от тях теми, като едновременно с това ще предоставя консултации на всички общини по значими за тях проблеми, свързани с ефективното и прозрачно управление.

До тук в рамките на проекта бяха проведени целеви обучения, насочени към представителите на всички общини по следните теми: прозрачност и отчетност при финансовото управление; вътрешния одит и отчетността пред гражданите; кметствата - взаимодействие между администрацията и гражданите; прозрачност в дейността на ОбС и звеното за подпомагане на дейността му; местни антикорупционни мерки и взаимодействие между община, обществен посредник и граждански структури; взаимодействие между община, граждански структури и медиите. Ще бъдат издадени и наръчници по отделните направления на прилаганите мерки.

С цел разпространението сред всички общини на водещите практики по добро управление, както и на резултатите от прилагането на мерките по ефективност и прозрачност е създадена интернет страница с виртуална библиотека по теми (вход за сайта през сайта на НСОРБ).

На форума в Албена, за участие в който са поканени всички общини ще се представят обобщено резултатите от прилаганите мерки по добро ефективност и прозрачност. На нея ще бъде дискутиран и проект за Национална програма по пилотното прилагане на Стратегията за иновации и добро управление в България. На заключителния национален форум през месец юли в София ще бъде отчетен напредъка на българските общини по прилагането на мерките по ефективно и прозрачно управление, нашият опит като пилотна държава по прилагането на Стратегията ще бъде разпространен сред останалите европейски страни.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Калин Стоянов ще бъде втори в листите на "ДПС-Ново начало" в Бург...
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).