Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Провеждат в Албена среща за прозрачни общини
Автор: Екип Varna24.bg 10:51 / 10.06.2009Коментари (0)629
На 11 юни в к. к. Албена в хотел Лагуна гардън ще се проведе национална среща "Ефективно и прозрачно управление в общините - какво постигнахме досега" по проекта на НСОРБ "Гражданите и общината - партньори за прозрачна и ефективна местна администрация", реализиран в рамките на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансиран със средства на Европейския социален фонд на ЕС.

В изпълнение на амбициозната си задача да подкрепя общините и за реализиране принципите на европейската Стратегията за добро управление, НСОРБ кандидатства пред Оперативна програма „Административен капацитет" и спечели финансиране за проект "Гражданите и общината - партньори за прозрачна и ефективна местна администрация". В рамките на предвидените по проекта, дейности беше извършено подробно проучване за практиките в общините за открито, прозрачно и отговорно управление, което беше представено на Годишната среща на местните власти.

Едновременно с това бяха избрани 13 пилотни общини (списък на общините - можете да на сайта на НСОРБ - www.namrb.org), които приоритетно ще прилагат мерките за добро управление на базата на разработени едногодишни планове. Всички общини разработиха планове, които включват мерки, както за подобравяне работата с гражданите, така и такива за цялостно по-ефективно и най-вече прозрачно управление на местно ниво (Плановете могат да бъдат намерени на сайта на проект. Вход през сайта на НСОРБ). Сдружението ще осигури на пилотните общини целеви обучения по заявени от тях теми, като едновременно с това ще предоставя консултации на всички общини по значими за тях проблеми, свързани с ефективното и прозрачно управление.

До тук в рамките на проекта бяха проведени целеви обучения, насочени към представителите на всички общини по следните теми: прозрачност и отчетност при финансовото управление; вътрешния одит и отчетността пред гражданите; кметствата - взаимодействие между администрацията и гражданите; прозрачност в дейността на ОбС и звеното за подпомагане на дейността му; местни антикорупционни мерки и взаимодействие между община, обществен посредник и граждански структури; взаимодействие между община, граждански структури и медиите. Ще бъдат издадени и наръчници по отделните направления на прилаганите мерки.

С цел разпространението сред всички общини на водещите практики по добро управление, както и на резултатите от прилагането на мерките по ефективност и прозрачност е създадена интернет страница с виртуална библиотека по теми (вход за сайта през сайта на НСОРБ).

На форума в Албена, за участие в който са поканени всички общини ще се представят обобщено резултатите от прилаганите мерки по добро ефективност и прозрачност. На нея ще бъде дискутиран и проект за Национална програма по пилотното прилагане на Стратегията за иновации и добро управление в България. На заключителния национален форум през месец юли в София ще бъде отчетен напредъка на българските общини по прилагането на мерките по ефективно и прозрачно управление, нашият опит като пилотна държава по прилагането на Стратегията ще бъде разпространен сред останалите европейски страни.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Хороскоп за деня
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (459) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: