© | Отрупани маси с всевъзможни домашни ястия и специалитети, апетитни миризми, много настроение и хубава музика белязаха първата по рода си кулинарна изложба в Девня, която се проведе в рамките на Пролетния празничен календар на общината. Специален гост на своеобразния гастрономически фестивал бе участникът в първото издание на предаването "Мастър шеф" Стефан Стефанов, който влезе в ролята на учител по готварство на три отбора дами.
Дворът на Дневния център за хора с увреждания (ДЦХУ), който домакинства събитието, се превърна в апетитна градина на кулинарните вълшебства. Жители от цялата община бяха донесли своите готварски и сладкарски специалитети, които подредиха на дълги трапезни маси.
Бохча със свински кебап, сладкиш с форма на агънце, селски хлябове и погачи, баници, мъфини, пурички, курабийки, кифлички, кремове, торти, кексове и всевъзможни сладки изкушения привлякоха погледите на посетителите и възбудиха техния апетит.
Преди да нападнат масите обаче трябваше да мине официалната и състезателната част. Заместник-кметът Донка Йорданова откри кулинарния фестивал и заедно с Десислава Джипова от "Девня Цимент" влязоха в ролята на водещи.
След това момичетата от местната група за модерен балет "Тиера" вдигнаха осезаемо градуса на емоцията.
Пред множеството Свилен Шитов призна, че не си пада по готвенето, но за сметка на това е овладял кулинарните тайни на барбекюто. Кметът подхвърли идеята Девня да домакинства и състезание по приготвяне на агнешка курбан чорба, тъй като градът открай време се слави като меката на традиционното българско ястие.
Безспорно най-вълнуваща за дамите с кулинарни заложби бе възможността да готвят под диктовката на майстор готвача Стефан Стефанов.
Асистент на "мастър шефа" стана и кметът Свилен Шитов, който се включи в приготвянето на гюзлеме и се справи отлично в сгъването на корите в триъгълни форми.
Далеч по-сложно бе при дамите, които трябваше да приготвят свинска пържола с качамак и зеленчукова гарнитура, а наред с това и гюзлеме. Шестте кандидатки, които се престрашиха да готвят редом до "мастър шефа", бяха разделени в три отбора - ДЦХУ, Кипра и Община Девня.
Жените трябваше да пълнят маслини със сирене и пикантна наденица, след което да ги панират, да карамелизират моркови и да забъркат специален сос, който съдържаше масло, мащерка, дафинов лист, лук, чесън и кокал от пържолата.
След като оставиха всички продукти да се задушат, в получения сос добавиха бира и брашно. Пържолата нарязаха на решетка от двете страни, потопиха я в белтък и я овкусиха със специална подправка на "мастър шефа", след което я опържиха.
Майстор готвачът оцени високо специалитети и на трите отбора, които получиха специални награди и грамоти от името на Община Девня. |