Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пуснали газта в Аксаково без акт 16
Автор: Екип Varna24.bg 08:46 / 05.09.2008Коментари (0)715
© Varna24.bg
Значителна част от газоразпределителната мрежа на Черноморска технологична компания, която обхваща половин Северна България, функционира без акт 16 и разрешение за ползване. Информацията за парадокса бе потвърдена от Дирекцията за национален строителен надзор (ДНСК), откъдето уведомиха, че вече са издали на компанията няколко акта за нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Случаят с мол Варна, който бе пуснат без акт 16 през юни, може да се окаже буря в чаша вода в сравнение с това нарушение, коментираха под сурдинка експерти от дирекцията.

Болници, училища, детски градини и дори сграда на общинска администрация са навързани по веригата. От ДНСК са категорични, че ще санкционират нарушителите. На регионалната дирекция във Варна е наредено да прави проверки по места и да не жали хартия за актове.

Според източници на „Народно дело" газопреносната мрежа се експлоатира в противоречие със ЗУТ в цели общини, сред които са и Аксаково, Провадия и Дългопол, но това трябва да се докаже от проверка на ДНСК. В Аксаково например към мрежата са свързани 2 детски градини, медицински център и дори сградата на администрацията.

„Не съм в течение" - посочи кметът на Аксаково Атанас Стоилов. Според него е твърде жалко, ако бъде спрян потокът на синьото гориво, тъй като реализираните икономии са огромни. „Доста бяха мудни по време на изграждането на системата" - спомни си Стоилов, които не скри учудването си от факта, че мрежата в града няма акт 16.

В ДНСК са образувани преписки по заплетения случай. От писмо, изпратено от шефа на дирекцията Иван Симидчиев до Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), става ясно, че след проверки е установено, че мрежи и съоръжения на ЧТК в общините Шумен, Каспичан, Луковит и Дългопол се ползват в нарушение на ЗУТ, без да са въведени в експлоатация от компетентен орган. Затова са издадени констативни актове и са издадени забрани за ползване на обектите. И в момента подаването на газ по тръбите без акт 16 не е спряно.

От ДНСК дори са предложили на комисията да разпореди проверка и ако има законови предпоставки, да предприеме последващи действия. Сред възможните варианти са и отнемане на лицензията на ЧТК. Законът за енергетиката вменява такива правомощия на ДКЕВР в случай, когато лицензиантът не изпълнява или нарушава задълженията си, става ясно от писмото на ДНСК.

Източник: в. "Народно дело"




Още по темата: общо новини по темата: 2
11.02.2010 »
10.02.2010 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: