Пуснали газта в Аксаково без акт 16

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:46 / 05.09.2008
715
Значителна част от газоразпределителната мрежа на Черноморска технологична компания, която обхваща половин Северна България, функционира без акт 16 и разрешение за ползване. Информацията за парадокса бе потвърдена от Дирекцията за национален строителен надзор (ДНСК), откъдето уведомиха, че вече са издали на компанията няколко акта за нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Случаят с мол Варна, който бе пуснат без акт 16 през юни, може да се окаже буря в чаша вода в сравнение с това нарушение, коментираха под сурдинка експерти от дирекцията.

Болници, училища, детски градини и дори сграда на общинска администрация са навързани по веригата. От ДНСК са категорични, че ще санкционират нарушителите. На регионалната дирекция във Варна е наредено да прави проверки по места и да не жали хартия за актове.

Според източници на „Народно дело" газопреносната мрежа се експлоатира в противоречие със ЗУТ в цели общини, сред които са и Аксаково, Провадия и Дългопол, но това трябва да се докаже от проверка на ДНСК. В Аксаково например към мрежата са свързани 2 детски градини, медицински център и дори сградата на администрацията.

„Не съм в течение" - посочи кметът на Аксаково Атанас Стоилов. Според него е твърде жалко, ако бъде спрян потокът на синьото гориво, тъй като реализираните икономии са огромни. „Доста бяха мудни по време на изграждането на системата" - спомни си Стоилов, които не скри учудването си от факта, че мрежата в града няма акт 16.

В ДНСК са образувани преписки по заплетения случай. От писмо, изпратено от шефа на дирекцията Иван Симидчиев до Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), става ясно, че след проверки е установено, че мрежи и съоръжения на ЧТК в общините Шумен, Каспичан, Луковит и Дългопол се ползват в нарушение на ЗУТ, без да са въведени в експлоатация от компетентен орган. Затова са издадени констативни актове и са издадени забрани за ползване на обектите. И в момента подаването на газ по тръбите без акт 16 не е спряно.

От ДНСК дори са предложили на комисията да разпореди проверка и ако има законови предпоставки, да предприеме последващи действия. Сред възможните варианти са и отнемане на лицензията на ЧТК. Законът за енергетиката вменява такива правомощия на ДКЕВР в случай, когато лицензиантът не изпълнява или нарушава задълженията си, става ясно от писмото на ДНСК.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)

Още по темата (2):
11.02.2010 Абсурд – газовата мрежа два пъти с акт 15
10.02.2010 Газта вече тече законно
Още новини от Регионални новини:
Калин Стоянов ще бъде втори в листите на "ДПС-Ново начало" в Бург...
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).