Радиоактивната "плячка" разтревожи Девня, крадците не подозирали за опасността

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:33 / 11.09.2012
747
Най-малко 7 души бяха облъчени от радиация, след като откраднаха източници на йонизиращо радиоактивно лъчение от завод "Полимери" край Девня. Те не са подозирали, че "плячката" им е толкова опасна за здравето.

Все още не знаем точния брой на облъчените, каза зам.-кметът на Девня Ели Иванова. Не е ясно колко хора са имали контакт с апаратурата и колко пък са контактували с облъчените. Крадците са от ромски произход, безработни са и вече са осъждани или криминално проявени. Откраднатото бе намерено при обиск в техните къщи. Задържаните са на възраст 17, 19, 32 и 52 г. Късно снощи те бяха проверени със специален рентген дали са сериозно пострадали. Проверката се осъществи в полицейското управление на Девня под наблюдението на Ели Иванова.

Ако състоянието на пострадалите е тежко, ще ги пратим в София, все още не можем да кажем със сигурност, съобщи Иванова. Късно вчера заседава и кризисният щаб в Девня, свикан от кмета Атанас Кузев.

В хода на развитие на инцидента в Девня е била повикана специализирана фирма, единствена в България работеща с подходящата апаратура.

"Направихме замерване на откраднатото от разстояние 2 метра със специална установка, за да бъдат нещата безопасни. Цифрите, които установихме, показват, че хората, имали допир с радиоактивния уред са много облъчени", заяви управителят на специализираната фирма Христо Чукачев.

Очаква се днес опасният уред да бъде поставен в специален контейнер и унищожен.

Източник: в. Черно море


Виж коментарите (0)

Още по темата (3):
12.09.2012 Облъчените с радиация роми избягаха от болницата в Девня
11.09.2012 МЗ: Няма опасност за населението в района на Девня
10.09.2012 Откраднаха радиоактивни предмети от "Полимери"
Още новини от Регионални новини:
Разкриха ужасяваща информация за убийството на 28-годишната жена ...
Катастрофа на АМ "Тракия", трафикът е натоварен
Джафер от Омуртаг пак поиска по-лека мярка от съда и пак остана з...
Две тежки катастрофи край Добрич, мъж е с опасност за живота
Има задържан за убийството на 28-годишната жена в Шумен
Прокуратурата пое случая с убитата жена в Шумен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).