Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Различни страсти завладяха Игнатиево след като го обявиха за град
Автор: Екип Varna24.bg 13:14 / 10.03.2011Коментари (0)2284
© Impact Press Group
Местен шовинизъм завладя родените в село Игнатиево роми часове след като правителството обяви селото им за град. И макар че прясната новина, застигнала града, известен и с многото джебчийки от глава на населението, вчера така и не предизвика всенародни тържества, то по всичко личеше, че хората от малцинствен произход, обитаващи едни от най-луксозните къщи в областта, се готвят за промяна. За едни от ромите тя се състои в това, че ще оправят улиците им, а за други промяната в статута ще даде възможност за намиране на добре платена работа.

На обратния полюс бяха местните представители от български произход. Те демонстрираха негативизъм и липса на заинтересованост по повод обявяването на Игнатиево за град.

"Та ние нямаме дори канализация, какви граждани може да се наречем", попита риторично жена на средна възраст, за която стана ясно, че работи в местната детска градина. В целия град няма нито един банкомат, твърдят още местните. И се чудят как ще си теглят пари, когато започнат да печелят добре. А според младите това ще стане скоро, стига Европа да ги погледне с добри очи.

В "белия дом" гледат кокошки. The White House се е пръкнал в центъра на Игнатиево и там живее Васил Стоянов. Последният е един от най-богатите и уважавани хора в бившето село. Придвижва се с джип, има златен ланец и е културен и възпитан. Джентълмен отвсякъде по думите на местните. Паркира в двора огромното си возило, а в това време внуците му го посрещат с усмивки. Накачулват се по коленете му и започват да му се радват. Е, че кой би пропуснал да целуне ръка на такъв дядо. Васил Стоянов не крие, че в двора на огромното си имение отглежда кокошки. Но обещава скоро да зареже селския манталитет и да стане истински гражданин. "Заможни сме, искаме да живеем в град, но още не ни се вярва, че сме стигнали европейците по манталитет", споделя Стоянов.

Недоволна обаче е Тодорка Стоянова, че Игнатиево вече не е село. "Тук е пълно с цигани, крадат, събарят, рушат, няма канализация, пътищата са много лоши. Сега, като ни обявиха за град, данъците ще се вдигнат. Това е причината да съм против, не крие жената. И добавя, че автобусите се движат до 20 ч. А децата й работят във Варна и прибирането в родния дом било мисия невъзможна, ако не ползват такси или автомобили на приятели. Има една детска градина, но ние не можем да съберем деца, защото хората са безработни и нямат пари за такса, казва Стоянова, която работи в забавачницата.
Подкрепя я и Стефчо, за когото научаваме, че е огняр във Варна. "Автобусите спазват разписанието, но се движат на час. Всеки ден пътувам и това ми е основният проблем. Налага се да се прибирам с такси вечер, защото работя като огняр. През свободното време местните играят карти в кръчмите. Престъпленията намаляха. Джебчиите обаче от нас не крадат, ходят в града. Но и те забогатяха и спряха да обират. Преди нямаха нищо, изведнъж станаха богати", чуди се мъжът.

Правителството обяви аксаковското село Игнатиево за град вчера. Решението за административно-териториалната промяна е подкрепено от общинския съвет, кмета на Аксаково и областния управител на Варна. Населеното място изпълнява законовите условия за обявяване на село за град. Броят на постоянните жители на Игнатиево е 4258 души. Има добре изградена социална инфраструктура - средно общообразователно училище, ОДЗ, читалище, библиотека и младежки дом. Построени са нов спортен център и стадион, а на мотополигона ежегодно се провеждат кръгове от националното първенство по мотоциклетизъм. Игнатиево е водоснабдено и електрифицирано. Канализационната мрежа е свързана с пречиствателна станция "Варна". Комуникациите са на високо технологично ниво, има добри транспортни връзки с областния и с общинския център. В населеното място е обособена бизнес зона, където работят над 40 фирми, сочи официалната информация.

Източник: в. Народно дело








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: