Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Рибари дариха на музея в Бяла античен съд за вино на 2500 г.
Автор: Екип Varna24.bg 11:44 / 07.06.2013Коментари (0)901
©
В средата на май месец Антон и Вангел Панайотови намериха в рибарските си мрежи античен съд. Рибарите го дариха на Общинския културен институт /музей/ - гр. Бяла. След проведен анализ, научноизследователският екип на разкопките на нос св. Атанас установи, че съда датира от V в. пр. Хр.

Директорът на музея Деян Янчев разказва за функцията на този интересен съд: "Съдовете от този вид се наричат киликси и са били използвани за пиене на вино по време на симпозиумите (пиршества, угощения) в древна Елада.

Специфичната форма на киликсите е позволявала на участниците в симпозиума да консумират вино докато лежат. Съществували са и различни игри и забавления по време на пиршествата. Антични автори описват игра свързана конкретно с дарения съд. Киликсът се е хващал за една от дръжките и се е завъртал около пръста на участника, който след завъртането е хвърлял виното във въздуха. Целта на играта е била друг участник да хване с неговия киликс течността на боговете.

Най-често съдовете от този вид са се изработвали от финно направена керамика, покрита с черен фирнис (лак, използван като багрило за античната керамика). В началото подобен вид керамика се е изработвала в квартал "Керамикос" в древна Атина, от където и произлиза името керамика. Кварталът е станал синоним на висококачествени керамични изделия, известни в целия античен свят.

Киликсът, наред с други видове керамични съдове, се е използвал и в античните религиозни ритуали (възлияния). При пътуване по море се е смесвало вино с вода и се е изливало в морето, придружено с молитва и клетва, за да бъдат боговете омилостивени.

Интересно за лозарски край като Бяла е обичаят по време на пиршествата виното да бъде раз-реждано от елините между 4 или 5 пъти с вода, защото виното в Античността е било доста по-силно от съвременното, а местните тракийски племена са го пиели неразредено. Поради този факт елините са ги смятали за "варвари"."

Киликсът се реставрира в лабораториите на НИМ - София, за да бъдат премахнати морските налепи. След около месец ще бъде изложен в музея на гр. Бяла.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: